Pompeo označil ruské odvetné pravidlá pre médiá ako brzdu "nezávislej" americkej žurnalistiky v Rusku
11 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo vyjadril nesúhlas s navrhovaným ruským pravidlom, aby sa západné médiá označili štítkom "propagandistický obsah". Podľa neho by to zaťažilo „nezávislú“ informačnú prácu staníc, ako je Voice of America (Hlas Ameriky - VOA), informuje portál RT.


"Táto vyhláška bude ukladať nové náročné požiadavky, ktoré budú ďalej brzdiť schopnosť RFE/RL a VOA pôsobiť v Rusku," uviedol Pompeo v pondelok k návrhu predpisu uverejneného regulátorom médií Roskomnadzor.

Pompeo nazval VOA a jej sesterskú stanicu Radio Free Europe/Radio Liberty „životne dôležité zdroje nezávislých správ a informácií pre obyvateľov Ruska“ už „viac ako 70 rokov“.

Avšak stanice, ktoré sú ďaleko od nezávislosti, boli zriadené ako odbytiská americkej propagandy na začiatku studenej vojny. Sú plne financované vládou a charta ich materskej organizácie - teraz známa ako Americká agentúra pre globálne médiá (USAGM) - nariaďuje, aby „boli v súlade so všeobecnými zahraničnopolitickými cieľmi Spojených štátov“ a „poskytovali schopnosť podporovať ciele zahraničnej politiky Spojených štátov počas kríz v zahraničí."

Ruské ministerstvo zahraničných vecí žiada od Twitteru, aby boli BBC, RFE/RL a Deutsche Welle označené štítkom „pridružené k štátu“
Ruské ministerstvo zahraničných vecí nalieha na Twitter, aby označil západné médiá, že sú „pridružené k štátu“, podobne, ako to urobil vo štvrtok americký gigant sociálnych médií ruským spravodajským organizáciam, informuje portál... Čítať ďalej
08 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Zákon z roku 1948, ktorým sa tieto stanice zriadili, úplne zakazoval vysielanie ich obsahu v samotných USA, až kým ho Obamova vláda v roku 2013 nezmenila.

Navrhované pravidlo by vyžadovalo, aby bol všetok obsah vytvorený „zahraničnými agentmi“ v Ruskej federácii jasne označený. Keď bol tento návrh zverejnený minulý mesiac, úradujúca prezidentka RFE/RL Daisy Sindelarová protestovala, že ich cieľom je „zastrašiť“ jej publikum.

Ruské nariadenie je však zrkadlovým obrazom požiadavky uloženej na základe zákona o registrácii zahraničných agentov (FARA) USA od portálov RT, Sputnik a China Global Television Network (CTGN).

MIMORIADNE: Ruské ministerstvo zdravotníctva schválilo prvú vakcínu proti Covid-19
Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že ministerstvo zdravotníctva jeho krajiny schválilo prvú vakcínu proti koronavírusu na svete a dodal, že jeho dcéra už je zaočkovaná, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | Marek Molnár / TASR