Neďaleko Minska boli kvôli bieloruským prezidentským voľbám nasadené vojenské vozidlá (VIDEO)
10 | 08 | 2020 I Marek Molnár

V deň prezidentských volieb boli zo strechy neďaleko bieloruského hlavného mesta nakrútené armádne džípy. Dlhoročný vodca krajiny Alexander Lukašenko predtým varoval, že sa zahraničné sily môžu v deň hlasovania pokúsiť podnietiť násilie, informuje portál RT.


Klip, ktorý získal portál RT od dcérskej agentúry Ruptly, ukazuje niekoľko vojenských vozidiel zaparkovaných pri ceste mimo hlavného mesta Minsk. Armádne džípy sprevádzali policajné autá.

Miestne médiá už skôr uviedli, že vojenské vozidlá sa v sobotu v noci pohybovali cez centrum mesta Minsk.



Volebná kampaň bola poznačená rozsiahlymi protivládnymi protestmi, keď bol Alexander Lukašenko obvinený z tvrdých zásahov do svojich oponentov tým, že im zabránil zúčastniť sa na hlasovaní.

Lukašenko, ktorý vládne už šieste funkčné obdobie, opakovane tvrdil, že zahraničné sily plánujú v deň volieb podnecovať násilie a destabilizovať situáciu v krajine. Vo štvrtok uviedol, že úrady by mali predvídať možné provokácie „z akejkoľvek strany“.

Prezidentské voľby v Bielorusku vyhral Lukašenko, Cichanovská má 6,8 percenta
Úradujúci prezident Alexandr Lukašenko vyhral prezidentské voľby v Bielorusku. Z tzv. exit polls zrealizovaných na objednávku televízie Mir a citovaných agentúrou TASS vyplýva, že získal 79,7 percenta hlasov. Čítať ďalej
09 | 08 | 2020 | TASR