Policajti zadržali podpaľača z Bohumína, ktorý spôsobil smrť 11 ľudí vrátane 3 detí
09 | 08 | 2020 I Timotej Dudka

Sobotňajšia bohumínska tragédia má až hororové pozadie. Za smrť jedenástich osôb vrátane troch detí môže podpaľač, ktorý byt na jedenástom poschodí panelového domu najskôr podpálil so šiestimi ľuďmi vnútri a pri odchode za sebou zamkol vchodové dvere. Následne sa mal sám prihlásiť polícii.


Takú tragédiu si mesto Bohumín nepamätá od roku 1990, pripomína portál Expres. O to smutnejšie a desivejšie je, že nešlo o nešťastnú náhodu, ale o úmyselný čin. Za smrť jedenástich osôb vrátane troch detí môže neznámy muž, ktorý mal podľa prvých informácií podpáliť byt aj so šiestimi osobami vnútri a následne ich v ňom uzamknúť.


Zvyšných päť osôb zahynulo pri pokuse o záchranu svojich holých životov skokom z dvanásteho poschodia.

Požiar paneláku v Bohumíne si vyžiadal 11 mŕtvych vrátane 3 detí
Najmenej 11 ľudí prišlo o život pri požiari panelového domu, ktorý v sobotu podvečer začal horieť v meste Bohumín v Moravskosliezskom kraji. Na mieste zasahuje niekoľko jednotiek hasičov, informoval spravodajský server Novinky.cz. Čítať ďalej
08 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


„Situácia je veľmi tragická, najprv by som rád vyjadril úprimnú sústrasť rodine. Nepamätám si takú tragédiu za celý čas, čo som u hasičov. V tejto chvíli je požiar zlikvidovaný. Vnútri v byte sú traja mŕtvi dospelí a tri deti. Päť osôb v snahe zachrániť sa skočilo z okna. Všetci však mali zranenia nezlučiteľné so životom,“ uviedol riaditeľ HZS Moravskosliezskeho kraja Miroslav Vlček, ktorý tak spresnil prvé informácie o desiatich obetiach. Ten tiež doplnil, že sa navyše malo zraniť dvanásť osôb, z toho dvaja hasiči.

Hoci sám nechcel o príčinách požiaru špekulovať, následne to za neho urobil hajtman Moravskosliezskeho kraja Ivo Vondrák. „Všetko nasvedčuje tomu, že išlo o podpaľačský útok,“ povedal.

Podľa jednej z obyvateliek spomínaného domu Karin Š., ktorá mala hovoriť s prítomnými novinármi, mali policajti na mieste zadržať muža a odviesť ho v putách. Údajne by malo ísť o spomínaného podpaľača.



„Zadržali pána a pýtali sa ho, či to zapálil. On im pokojným hlasom povedal, že áno, vraj to urobil len tak. Dali mu želiezka a naložili ho do auta. Povráva sa tu, že za tým boli nezhody,“ oznámila obyvateľka prítomným novinárom.

Podľa komentárov očitých svedkov na sociálnych sieťach mohlo byť maloletých obetí viac. Obyvatelia dvanásteho poschodia však údajne odovzdali svoje deti cez balkóny susedom a následne sami skočili dole.

Twitter (@PortalPolitikis)


Miestni obyvatelia na sociálnych sieťach ostro kritizujú postup hasičov, ktorí vraj k panelovému domu nielenže nemali zvoliť tú najrýchlejšiu cestu, ale navyše mali záchrannú plachtu roztiahnuť až po dopade piatej obete, ktorá sa pokúsila zachrániť pred ohnivým peklom skokom z dvanásteho poschodia.

Mnohí si však prácu hasičov zastávajú a tvrdia, že na mieste boli veľmi rýchlo.

K tragédii sa už vyjadrili aj minister vnútra Jan Hamáček či premiér Andrej Babiš. „Obrovská tragédia dnes v Bohumíne. Pri požiari výškového domu zomrelo minimálne desať osôb. Úprimnú sústrasť pozostalým,“ napísal Hamáček, ktorý okomentoval aj časté otázky k rýchlosti výjazdu zasahujúcich hasičov.

„Prvé hlásenie o požiari prijaté 17:49, jednotka vyrazila za 1:30, na mieste 17:54,“  doplnil Hamáček, ktorý zaželal zraneným hasičom skoré uzdravenie.

Na tuningovom zraze v Trebišove sa stala vážna nehoda (foto)
V Trebišove na tuningovom zraze havarovalo auto do stromu. Čítať ďalej
08 | 08 | 2020 | Peter Haluza


Vyjadril sa aj k páchateľovi a možnému dôvodu podpaľačského útoku. „Vyzerá to, že to bol niekto z najbližšieho okolia, pravdepodobne sa jednalo o nejaké dlhodobé susedské spory. Momentálne je muž v režime zadržania a bude vypočúvaný,“ uviedol Českej televízii minister.

Česká polícia upokojuje verejnosť tým, že po nikom nie je vyhlásené pátranie a nikomu ďalšiemu nemá hroziť nebezpečenstvo.

„Neuveriteľné nešťastie v Bohumíne. Podľa prvých správ zomrelo pri požiari paneláku jedenásť ľudí. Je mi to strašne ľúto. Úprimnú sústrasť všetkým pozostalým. Práve som hovoril s Janom Hamáčkom, dovoľte mi poďakovať všetkým zasahujúcim tímom za ich obetavosť a okamžité nasadenie,“ napísal premiér Babiš na Twitteri.

Záchranné tímy z Ruska začali pátracie operácie v epicentre výbuchu v Bejrúte (VIDEO)
Záchranné tímy z Ruska začali pátracie operácie v troskách, ktoré zanechali dve masívne explózie v hlavnom meste Libanonu v Bejrúte, zatiaľ čo o preživších sa starajú v novo zriadených pohotovostných nemocničných stanoch, informuje portál... Čítať ďalej
08 | 08 | 2020 | Marek Molnár