Ropný priemysel daroval takmer miliardu dolárov na opätovné zvolenie Trumpa
08 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Zdá sa, že americký ropný priemysel podporuje Trumpa viac ako Bidena pre znovuzvolenie v roku 2020, keďže daroval takmer miliardu dolárov do jeho kampane v porovnaní s iba 265 000 dolárov pre Bidenovu kampaň, informuje portál RT.


Podľa údajov z augusta 2020 získal prezident Trump príspevky z ropného a plynárenského priemyslu vo výške 936 155 dolárov v porovnaní s iba 265 397 dolármi, ktoré toto odvetvie darovalo Joe Bidenovi.

V predchádzajúcom volebnom cykle bol rozdiel medzi republikánskymi a demokratickými kandidátmi výrazne menší. Prezident Trump dostal v roku 2016 príspevky od ropného a plynárenského priemyslu 1,2 milióna dolárov v porovnaní s 1 miliónom dolárov, ktoré dostala Hillary Clintonová.

Podľa údajov z Centra pre responzívnu politiku je na prvom mieste v zozname darcov z ropného a plynárenského priemyslu všetkým politickým kandidátom a stranám vo volebnom cykle 2020 prekvapujúco spoločnosť Koch Industries. Medzi ďalších hlavných prispievateľov patria spoločnosti Chevron, Marathon Petroleum, Energy Transfer Partners, ExxonMobil a ConocoPhillips.

Americké tajné služby sa obávajú zasahovania do prezidentských volieb
Trump o sebe vyhlásil, že je "tou poslednou osobou, ktorú by Rusko chcelo vidieť ako prezidenta" USA. Čítať ďalej
08 | 08 | 2020 | TASR


Odkedy sa stal prezidentom, Trump preukázal podporu ropnému priemyslu a ich hlavným projektom ropovodov, vrátane otvorenia viac spolkových oblastí na vŕtanie a oživenie projektu plynovodu Keystone XL, ktorý prezident Obama zamietol.

Keystone XL naďalej čelí právnym prekážkam pri začatí výstavby, ale Trumpova administratíva podporovala ropný a plynárenský priemysel viac, ako ktorákoľvek iná v nedávnej histórii.

Prezident Trump ponúkal americkú „energetickú nezávislosť“ vďaka produkcii bridlíc a nedávno prisľúbil, že ropný priemysel sa už nikdy nebude spoliehať na nepriateľských zahraničných dodávateľov.

Biden zase nedávno predstavil balík čistej energie vo výške 2 biliónov dolárov, ale prehlásil, že ak by sa stal prezidentom, zakázal by štiepenie.

Za výbuchom v Bejrúte môže byť „externý zásah raketou alebo bombou,“ prehlásil libanonský prezident
Libanonský prezident nevylúčil možnosť, že sériu silných výbuchov v Bejrútskom prístave spôsobila raketa alebo bomba. Úrady predtým uviedli, že výbuch bol spôsobený dusičnanom amónnym, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 08 | 2020 | Marek Molnár