Silo, ktoré ako jediné prežilo explóziu v bejrútskom prístave postavili ľudia z Československa
07 | 08 | 2020 I Natália Sollárová

Obrovské obilné silo nachádzajúce sa v centre utorňajšieho výbuchu v metropole Libanonu je dielom českého podniku. Železobetónová stavba už prežila niekoľko vojen i striel, po mohutnej explózii sa ale už zrejme nebude dať opraviť. Píše portál ČT24.


Dominantu bejrútskeho prístavu postavil pred 50 rokmi pardubický podnik Průmstav. Budovali ho v rokoch 1968 až 1970. Jeho konštrukcia bola mimoriadne pevná a bez úhony už prežila i viaceré vojny. Silo tvorili 3 rady skladovacích prepojených buniek s výškou cez 60 metrov. Pre firmu, ktorá ovládala technológiu posuvného debnenia, to bola jedna z najlepších referencií, uviedla ďalej ČT24.

Jiří Požár, ktorý vo fabrike pôsobil ako výrobný námestník a neskôr aj podnikový riaditeľ, predpokladá, že konštrukcia je silne narušená a naviac kontaminovaná splodinami výbuchu. Explózia v hlavnom meste Libanonu vyvolala otrasy ako pri zemetrasení so silou 3,5 stupňa. Stáť zostala len zadná časť sila.

Libanon smúti, svet s ním. Bolestné obrazy hovoria za všetko (FOTO a VIDEO)
Katastrofa nemilosrdne poznačila život Bejrútčanov. Hlavné mesto je ako po výbuchu v Hirošime. Krajinu sužovanú hospodárskou krízou i koronavírusom tak zasiahla ďalšia rana. Počet mŕtvych stúpol na 135, zranených je okolo 5-tisíc. Libanonská vláda... Čítať ďalej
06 | 08 | 2020 | Natália Sollárová


„Určite tiež pohltilo časť energie toho výbuchu, čo ale samozrejme mesto nemohlo ochrániť úplne,“ povedal statik Václav Jandáček pre ČT24. Podľa neho je silo jedným z mála československých vývozov stavieb. To, že tak mohutnému výbuchu odolalo pripisuje jeho pevnej konštrukcii.

Silo bolo hlavnou zásobárňou pšenice v krajine. V momente výbuchu sa v ňom malo nachádzať asi 15-tisíc ton obilia, čo bol však len zlomok jeho celkovej kapacity, ktorá predstavovala až 120-tisíc ton.

Minister ekonomiky Raul Nehme vyhlásil, že Libanon má zásoby obilial asi na mesiac a pol. Na ceste sú už podľa neho lode s ďalšími približne 28-tisíc tonami, čo by malo zabrániť nedostatku potravín. Zatiaľ je ale otázne, kde ho umiestnia, pretože ostatné libanonské prístavy nemajú dostatočnú kapacitu, dodala ČT24.

Internetom sa šíria rôzne "hodnoverné" informácie, že za tragédiou v Bejrúte je Izrael (VIDEO)
Internetom sa šíria zatiaľ nevyvrátené informácie, že na Bejrút v skutočnosti zaútočil Izrael jadrovou náložou. Pôvodcu útoku mal údajne potvrdiť i Donald Trump a libanonská vláda. Neskôr sa však tieto informácie začali... Čítať ďalej
06 | 08 | 2020 | Preklad: Redakcia HD