Republiková únia zamestnávateľov žiada od vlády efektívnu, rýchlu a dostatočnú pomoc v čase krízy
07 | 08 | 2020 I SITA

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) žiadajú od vlády efektívnu, rýchlu a dostatočnú pomoc v čase krízy a férovejší prístup. Problémy s pomocou počas koronakrízy totiž hlásili tisíce firiem a živnostníkov.


Ako uvádza RÚZ v tlačovej správe, zamestnávatelia nepovažujú za primerané reagovať vyhrážkami predstaviteľov vlády ani na ostrú kritiku zo strany podnikateľského sektora. Podnikatelia na Slovensku podľa únie zamestnávateľov akceptovali bezprecedentné obmedzenia podnikateľských aktivít zo strany vlády vyvolaných epidemiologickou situáciou, ale očakávajú primeranú pomoc zo strany štátu podobne ako je to v susedných krajinách.

"Zástupcovia RÚZ v rámci rokovaní ekonomického krízového štábu viackrát upozorňovali na oneskorenie, nedostatočnú výšku a administratívnu náročnosť pomoci štátu podnikateľom," tvrdí RÚZ. Hlavným cieľom štátnej pomoci má byť rýchla záchrana maximálneho počtu firiem a teda i pracovných miest v čase plošného obmedzenia ekonomickej aktivity. Objem pomoci by podľa RÚZ tiež mal byť aspoň čiastočne porovnateľný s pomocou v okolitých krajinách, ktoré sú tiež našimi hlavnými konkurentmi.

Pandemické ošetrovacie príspevky pre zamestnancov nútených zostať so svojimi deťmi, náhrada výpadku odbytu štátnymi objednávkami, odklad platby odvodov, uplatnenie daňových odpisov, prístup k preklenovacím úverom, odklad nájomného, či komplexná pomoc priemyslu však bola v iných štátoch Európskej únie podľa RÚZ na výrazne vyššej úrovni. "Priemerný český živnostník, či konateľ “jednoosobovej” s.r.o. dostal za každý mesiac núteného prerušenia podnikania približne 920 eur, zatiaľ čo jeho slovenský konkurent 210 eur, upozorňujú zamestnávatelia.

Nenechám si pichnúť chémiu, očkovanie je biznis pre farmafirmy, hovorí Fico
Podľa Fica je táto pandémia „podozrivá“. Čítať ďalej
07 | 08 | 2020 | Peter Haluza


Podľa prieskumov medzi zamestnávateľmi majúcich zastúpenie v sektorových radách, 42 % zamestnávateľov sa rozhodlo nevyužiť žiadne z opatrení na pomoc podnikateľom, pričom polovica z nich nepožiadala a ani nemá záujem podať žiadosť o príspevok z dôvodu, že nespĺňa stanovené kritériá, resp. príspevky boli určené len pre vybrané podniky. Ako druhú najčastejšiu bariéru požiadania o príspevok 10 % zamestnávateľov uviedlo administratívnu náročnosť.

Spomedzi tých, ktorí využili pandemické nemocenské alebo pandemické ošetrovné, pre takmer tretinu respondentov bolo podanie žiadosti administratívne náročné. Viac než 50 % z tých, čo pomoc nevyužili, uviedlo, že nemohli, resp. nemali záujem využiť niektoré opatrenia z dôvodu, že nespĺňali stanovené kritériá využitia opatrení.

Silo, ktoré ako jediné prežilo explóziu v bejrútskom prístave postavili ľudia z Československa
Obrovské obilné silo nachádzajúce sa v centre utorňajšieho výbuchu v metropole Libanonu je dielom českého podniku. Železobetónová stavba už prežila niekoľko vojen i striel, po mohutnej explózii sa ale už zrejme nebude dať opraviť. Píše portál... Čítať ďalej
07 | 08 | 2020 | Natália Sollárová


Zamestnávatelia očakávajú, že vláda sa bude naďalej seriózne zaoberať stále hlasnejšími apelmi zamestnávateľských zväzov. "V opačnom prípade reálne hrozí, že už na jeseň sa prejavia problémy, do ktorých sa postupne dostáva celý priemysel a najmä veľké podniky, ktoré sú kostrou hospodárstva," varuje RÚZ. Aktuálne komunikované vládne vyjadrenie o oživení ekonomiky, ktoré sa opiera o údaje z E-kasy, je pre RÚZ nie celkom pochopiteľné.

"Rast tržieb v maloobchode, evidovaný cez E-kasy je len jedným z mnohých ekonomických ukazovateľov, v tomto prípade o obrate v maloobchode, ale nereflektuje skutočný stav nášho hospodárstva, vývoj zákazok alebo stav samotnej výroby,” upozorňuje prvý viceprezident RÚZ Mário Lelovský.