Ktoré profesie sú počas korony v Rusku najžiadanejšie
06 | 08 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Podľa portálu Superjob „pomohla“ kríza osobným vodičom, špecialistom pre služby občanom, operátorom call centier, sociálnym pedagógom, asistentom manažérov a spracovateľom dokumentov. Uviedol News.ru.


Analytici portálu Superjob, ktorý sa venuje zamestnanosti, pomenovali najžiadanejšie povolania v Rusku počas pandémie koronavírusu. Podľa nich sú najobľúbenejšími profesiami na trhu práce osobný vodič, špecialista služieb občanom, operátor call centra, sociálny pedagóg, asistent manažéra a operátor spracovania dokumentov.


Analytici okrem toho menovali populárne odvetvia na základe priemerného počtu žiadostí o prácu. Ide hlavne o právne služby, účtovníctvo, financie a audit, neziskové organizácie, médiá a vydavateľstvá, ako aj vedu a vzdelávanie.


Počas pandémie získali takmer všetci pracovníci v kancelárii v Rusku skúsenosti s prácou na diaľku. To môže priniesť nové trendy v pracovných procesoch. Zamestnávatelia okrem toho dospeli k záveru, že je potrebné doterajšie postupy modernizovať. Predovšetkým formy komunikácie a spôsob používania softvéru.


Podľa odborníkov by napríklad operátori call centier mohli byť už v nasledujúcich 5 až 10 rokoch nahradení robotmi. Väčšina operátorov si je vedomá nezadržateľným  postupom digitalizácie v ich oblasti. Pomaly sa pripravujú na dobu, keď ich môže nahradiť umelá inteligencia. Asi 63 % operátorov ale verí, že digitálne technológie môžu ľudí nahradiť iba čiastočne.


Facebook tvrdo scenzúroval Trumpa a Twitter ho dokonca zablokoval
Spoločnosť Facebook v stredu oznámila, že odstránila odkaz zo stránky amerického prezidenta Donalda Trumpa, lebo obsahoval "škodlivé dezinformácie o ochorení COVID-19". Rovnako aj Twitter v stredu oznámil, že dočasne zablokovala oficiálny účet... Čítať ďalej
06 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR