Ruský tank T-14 "Armata" proti americkému ATGM z TOW a Javelin (VIDEO)
04 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič

Jedným z dôležitých rozdielov obrnených vozidiel novej generácie je moderný komplex aktívnej ochrany, ktorý v skutočnosti kombinuje systém prieskumu cieľov a zdrojov hrozby so systémom ich ničenia, informuje ruský portál topwar.ru


Na ruské tanky T-14 Armata sa inštaluje aktívny ochranný komplex - afganský KAZ - nazývaný aj "Afganit". Jeho úlohou je ochrániť tank pred zásahom útočnej strely ešte pred tým, ako zasiahne samotné vozidlo. Jednou z dôležitých úloh, ktoré sa riešia v prípade použitia „Afganitu“, je nutnosť chrániť samotný tank pred sekundárnymi črepinami z detonácie. Myslí sa pritom najmä na fragmenty, ktoré vzniknú pri zneškodnení útočnej strely v bezprostrednej blízkosti obrneného vozidla.


Používané systémy aktívnej ochrany nemohli dostatočne dlho chrániť tanky na 100 percent, pretože keď KAZ zasiahol nepriateľskú strelu, výsledné sekundárne fragmenty mohli poškodiť napríklad optiku vozidla alebo citlivé tankové antény. Úloha bola vyriešená pomocou nového, efektívnejšieho prístupu k prekrývaniu projekcií KAZ s tankom novej generácie.


V Sýrii otestovali najnovšie ruské tanky Armata T-14
Ruská armáda otestovala svoj nový bojový tank ďalšej generácie Armata T-14 v Sýrii, citoval spravodajský portál armyrecognition.com slová ruského ministra priemyslu a obchodu Denisa Manturova. Čítať ďalej
20 | 04 | 2020 | Timotej Dudka

Jednou z úloh, ktoré sa dnes riešia, je stabilná prevádzka radarov aktívneho ochranného komplexu Afganit, proti riziku narušenia vodou, špinou alebo prachom. Koniec koncov, je to jedna vec, pokiaľ ide o malú vrstvu vlhkosti na vozidle, a druhá vec, keď ho obteká súvislá vrstva vysoko viskózneho bahna.



Aktívny obranný systém Afganit je založený na rádiovo-optickom radare so sy\stémom AFAR, ktorý je podobný radarom používaným na stíhačkach Su-57 piatej generácie - s implementovanou technológiou nízkotepelnej keramiky (LTCC). Táto technológia umožňuje dosiahnuť vysokú mechanickú pevnosť pri relatívne nízkych nákladoch na použitie. Navyše umožňuje táto technológia fungovať radarom AFAR aj pri ostrých a výrazných zmenách teploty, keďže sa lineárne rozmery signálov nemenia, čo bráni skresleniu samotného signálu.


Celkovo by stačili už nájdené riešenia, ktoré by radaru umožnili účinne pracovať v pásmach S a L s rádiopriehľadnou vrstvou do 25 mm a v pásme C od 15 mm. V pásme C však môže mať vplyv vody, prachu a nečistôt negatívnu úlohu na stabilitu funkčnosti systému a preto sa vykonáva výber najvhodnejšieho rozsahu prevádzkovej frekvencie radaru, pri ktorej ani znateľná vrstva bahna prilepená na vozidlo neparalyzuje funkcie Afganitu.


Môžeme povedať, že KAZ „Afghanit“ je vysoko účinný proti americkým tankom TOW a Javelin. V tom istom čase v americkej tlači existoval materiál, že „Afganit“ údajne nebol schopný chrániť tank „Armata“ T-14 pred útokmi ATGM zhora, ako aj ochranu pred útokmi ATGM na krátku vzdialenosť. Berúc však do úvahy zlepšenie charakteristík radarov KAZ a vstavaných dynamických ochranných systémov, nevyzerajú tieto tvrdenia USA už veľmi realisticky.


Ruský „Čierny orol“ má byť najlepším tankom na svete
Konštruktéri uvažujú i o variante, že by ho obsluhovala iba jedna osoba. Uviedol portál Tsargrad.tv. Čítať ďalej
06 | 06 | 2020 | Preklad: Redakcia HD