Putin podpísal zákon, ktorý legalizuje bitcoin a iné kryptomeny
04 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Digitálne finančné aktíva, vrátane kryptomien, sa v Rusku budú môcť čoskoro legálne používať, ale ak by ste plánovali s bitcoinmi nakupovať v obchode, zabudnite na to, pretože nebudú zákonným platidlom, informuje portál RT.


Podľa nových pravidiel, ktoré majú vstúpiť do platnosti v januári 2021, budú mať ruskí občania možnosť kupovať a predávať bitcoíny a iné digitálne kryptomeny. Doteraz boli rôzne kryptomeny v „šedej zóne“, pretože štát neuznával ich existenciu, ale neexistovali ani pokuty za ťažbu alebo nákup.

Zákon podpísaný prezidentom Putinom v piatok uznáva existenciu bitcoinov a ďalších digitálnych aktív. To však neodstraňuje obmedzenia, ktoré jednotlivcom umožňujú používať kryptomenu ako zákonné platidlo.

Zákon neudeľuje kryptomenám rovnaké práva, aké majú rubeľ alebo iná cudzia mena. Po nadobudnutí účinnosti nového zákona bude pre jednotlivcov stále nemožné používať digitálne meny ako zákonné platidlo v Rusku. Budú to môcť iba finančné organizácie, ktoré vyberie centrálna banka, ako aj burzy cenných papierov.

Koronavírus stojí medzinárodný cestovný ruch trikrát viac ako posledná finančná kríza
Predtým, ako sa krajiny začali znovu otvárať pre cestujúcich, priemysel cestovného ruchu stratil viac ako tretinu z bilióna dolárov, pretože pandémia podľa výpočtov OSN takmer zastavila cestovanie, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 08 | 2020 | Marek Molnár


„Kryptomena je zákonodarcami opísaná ako platobný prostriedok a prostriedok úspory v podobe investícii, ale nemôže sa použiť na zaplatenie tovaru a služieb v Rusku,“ prehlásil Anatolij Aksakov, vedúci Výboru pre štátnu dumu pre finančné záležitosti Market, informovala tlačová agentúra RIA Novosti.

Návrh zákona schválila Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, v júli 2020. Aksakov v tom čase povedal, že od roku 2021 niektoré veľké ruské spoločnosti plánujú vydávať vlastné kryptomeny.

Spoločnosť Apple bola zažalovaná čínskou spoločnosťou za porušenie autorských práv
Čínska spoločnosť pre umelú inteligenciu v Šanghaji, Zhizhen Intelligent Network Technology, ktorá je známa aj pod názvom Xiao-i, podala žalobu proti americkému technologickému gigantovi Apple, pričom tvrdí, že porušili autorské práva na ich... Čítať ďalej
04 | 08 | 2020 | Marek Molnár