Hurikán Isaias zasiahol Severnú Karolínu
04 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Hurikán prvej kategórie Isaias sprevádzaný vetrom s rýchlosťou 140 kilometrov za hodinu zasiahol v noci na utorok štát Severná Karolína ležiaci na východnom pobreží USA. Informovala o tom v utorok agentúra DPA s odvolaním sa na americké Národné centrum pre hurikány (NHC). 


Hurikán sa dostal nad pevninu neďaleko pobrežného mesta Ocean Isle Beach po 23.00 h miestneho času (05.00 SELČ). NHC varovalo obyvateľov v zasiahnutých oblastiach pred možným vysokým prílivom, povodňami a silným vetrom.

V severnejšie ležiacom štáte New Jersey vyhlásil guvernér Phil Murphy núdzový stav a odporučil obyvateľom, aby zostali doma.

Pôvodne sa očakávalo, že Isaias v utorok nad Severnou Karolínou zoslabne a bude sa presúvať pozdĺž pobrežia smerom na severovýchod.

Isaias so silou hurikánu prvej kategórie sa ešte v sobotu prehnal časťou súostrovia Bahamy, no na svojej ceste k pobrežiu amerického štátu Florida zoslabol na tropickú búrku. Oproti pôvodným predpovediam Floridu nezasiahol.

Americkí meteorológovia očakávajú, že tohtoročná hurikánová sezóna v Atlantickom oceáne bude nadpriemerne aktívna.

Koronavírus stojí medzinárodný cestovný ruch trikrát viac ako posledná finančná kríza
Predtým, ako sa krajiny začali znovu otvárať pre cestujúcich, priemysel cestovného ruchu stratil viac ako tretinu z bilióna dolárov, pretože pandémia podľa výpočtov OSN takmer zastavila cestovanie, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 08 | 2020 | Marek Molnár