Cena zlata stúpla na rekordných 2 000 dolárov za uncu
03 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Zlato pokračovalo vo svojom preteku cien uprostred globálnej pandemickej neistoty, pričom ceny zaznamenali nové rekordy. Cena kovu bola dnes uzavretá na 2 000 dolárov za uncu, informuje portál RT.


Zlato vzrástlo v pondelok až o 0,6 percenta na 1 988,40 dolárov za uncu, zatiaľ čo s najaktívnejšími futures sa obchodovalo na Comexe za 2 900,95 dolárov. Spoločnosť Bullion mala najväčší mesačný zisk od roku 2012, keď v júni vzrástla o 11 percent, pričom investori si všimli slabosť dolára a boli tiež zaznamenané rekordne nízke reálne výnosy v USA.

„Pokles reálnych výnosov v USA za 10 rokov bol podľa nášho názoru najdôležitejšou hnacou silou vzhľadom na silný inverzný vzťah,“ uviedol Vivek Dhar, analytik Austrálskej centrálnej banky, pre portál Bloomberg. „Dopyt po bezpečných investíciách odrážal predovšetkým obavy globálneho rastu spojené s rastúcimi prípadmi Covid-19 po celom svete a stupňujúcim sa napätím medzi USA a Čínou,“ dodal Dhar.

Podľa analytikov budú americké fiškálne rokovania zohrávať kľúčovú úlohu pri cenách zlata. Jeho cena bude závisieť od rozsahu dohodnutého fiškálneho stimulu, uviedol hlavný komoditný maklér RJO Futures Daniel Pavilonis pre Kitco News.

Rusko plánuje do konca roka mesačne vyrobiť milióny dávok vakcíny proti COVID-19
Rusko plánuje do konca tohto roka každý mesiac vyrobiť niekoľko miliónov dávok vakcíny proti koronavírusu. Informoval o tom ruský minister priemyslu a obchodu Denis Manturov, píše agentúra TASS. Čítať ďalej
03 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


„Závisí to od stimulov. Ak bude stimulov menej, existuje reálna možnosť, že zlato trochu zjemní. Ak sa bude pokračovať v tlačení peňazí, ceny zlata by sa mali posunúť vyššie,“ uviedol.

Slabší americký dolár tlačil minulý týždeň ceny zlata na nové historické maximá. Ak tento trend bude pokračovať, zlato môže opäť vzrásť.

„Ceny zlata sa opäť vyšplhali na nové maximá a zatiaľ čo skutočné výnosy zostávajú kľúčovým hnacím motorom, korelácia s USD sa posilnila. Dvojročné minimá USD zvýšili ceny na nové maximá,“ uviedol analytik Standard Chartered Sous Coope.

Sýria obvinila USA z „kradnutia“ ropy
Sýrska vláda obviňuje USA z „kradnutia“ ropných rezerv krajiny, o ktorých Washington tvrdil, že ich chráni pred teroristami, pričom americkí zákonodarcovia pripustili, že podpísali dohodu s kurdskými povstalcami, informuje portál... Čítať ďalej
03 | 08 | 2020 | Marek Molnár