Pri Minsku zatkli 32 žoldnierov
29 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Bieloruské úrady zadržali v noci na stredu neďaleko hlavného mesta Minsk 32 osôb pracujúcich pre zahraničnú súkromnú vojenskú skupinu. Bez uvedenia ďalších detailov o tom informovala tlačová agentúra Belta.


Súkromné vojenské zoskupenia sú v Bielorusku, kde sa 9. augusta budú konať prezidentské voľby, ilegálne. Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, 65-ročný bývalý riaditeľ sovietskeho kolchozu, čelí najväčšej výzve za uplynulé roky. Jeho vládnutie železnou päsťou totiž ohrozuje nespokojnosť obyvateľstva s riešením koronavírusovej pandémie a stav ekonomiky i dodržiavania ľudských práv v krajine.

Lukašenko podľa tlačovej agentúry Reuters obviňuje opozičných protestujúcich z pokusu o svoje zvrhnutie rovnakým spôsobom, ako to bolo v roku 2014 s bývalým Moskvou podporovaným ukrajinským prezidentom Viktorom Janukovyčom počas pouličných demonštrácií známych ako Majdan.

Lukašenko v utorok oznámil, že prekonal nákazu novým typom koronavírusu. Podľa vlastných slov nemal nijaké symptómy ochorenia. Lukašenko od začiatku pandémie odmietal v Bielorusku zaviesť karanténne opatrenia či napríklad len zakázať športové podujatia. Bielorusko v súvislosti s koronavírusom dosiaľ zaznamenalo vyše 67.000 prípadov nákazy a viac než 500 súvisiacich úmrtí.

Okrem Lukašenka sa o priazeň voličov uchádzajú štyria kandidáti: predseda Bieloruskej sociálnodemokratickej strany (BSDH) Siarhej Čeračeň; bývalá poslankyňa bieloruského parlamentu Hanna Kanapacká; spolupredseda hnutia Hovor pravdu Andrej Dzmitryjev a Svitlana Cichanovská, manželka známeho blogera a aktivistu Siarheja Cichanovského, ktorému volebná komisia kandidatúru zamietla.

Vodcu protestného hnutia v Hongkongu prepustili z miesta univerzitného profesora
Univerzitného profesora a jedného z vodcov hongkonskej politickej opozície Bennyho Taia prepustili po prijatí čínskeho zákona o národnej bezpečnosti v Hongkongu zo zamestnania. Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR