Hygienici pokračujú v analýzach prípadov, vo všetkých vekových skupinách muži chorobnosťou prevyšujú ženy
27 | 07 | 2020 I SITA

Hygienici pokračujú v analýzach prípadov ochorenia COVID-19. Ako vyplýva z poslednej analýzy za obdobie od 29. júna do 21. júla, vo všetkých vekových skupinách muži chorobnosťou prevyšujú ženy.


Maximum tvorili muži vo vekovej skupine 10 až 14 ročných, čo bolo spôsobené výskytom ochorení v hokejovom kempe pre mládež a vo vekovej skupine 45 až 54 ročných, čo je spôsobené výskytom u baníkov pracujúcich v českých baniach. Hygienici zaznamenali aj dva prípady ochorenia u detí do jedného roka.

Do analýzy je zahrnutých 397 prípadov ochorení pozitívnych osôb, u ktorých bolo vykonané epidemiologické šetrenie a spracované všetky epidemiologické charakteristiky. Údaje z epidemiologického informačného systému spracovali Mária Avdičová a Jana Námešná z regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Za uvedené obdobie bolo na Slovensku vykonaných celkom 37 525 testov. Z analýzy vyplýva, že priemerná pozitivita mala hodnotu 1,06 %. Priemerný výskyt pozitívnych prípadov na deň bol 17. Takmer 30 % infikovaných malo respiračnú formu ochorenia, bezpríznakových zostalo 249 ľudí, čo predstavuje 63 % prípadov.

Európska ekonomika je na ceste k zatieneniu USA po kríze Covid-19
Európa je na tom lepšie ako USA, nielen pri zvládaní prepuknutia choroby Covid-19, s výrazne nižším počtom infekcií, ale aj pokiaľ ide o vysporiadanie sa s hospodárskym poklesom, prehlásili bankári, informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Dlhodobo sa na výskyte ochorení na Slovensku podieľa import zo zahraničia, prestavuje takmer 45 %, a prípady priamo súvisiace s importom 11 %. Najvyšší počet prípadov bol importovaný z Ukrajiny, konkrétne 43. Nasleduje Srbsko s 37 prípadmi, o jeden menej evidujú hygienici z Česka a zo Spojeného kráľovstva 14. Import hygienici zaznamenali z 32 krajín. Z tzv. rizikových krajín bolo importovaných 120 nákaz.

Najvyššiu chorobnosť za sledované obdobie mal Trenčiansky kraj. Nasledovali Bratislavský, Žilinský, Prešovský, Banskobystrický a Nitriansky kraj. Najmenej prípadov zaznamenali v Košickom a Trnavskom kraji. Najviac postihnuté okresy boli Tvrdošín a Čadca, nasledovali Prievidza a Revúca. V 18-tich okresoch sa žiadne ochorenie nevyskytlo.

"Z prehľadu epidémií prebiehajúcich v analyzovanom období vyplýva, že vysoko rizikové sú domáce oslavy a podujatia s úzkym kontaktom, ako bol napríklad hokejový kemp v okrese Tvrdošín. Zároveň to poukazuje na veľký význam prijímania lokálnych opatrení, včasné aktívne vyhľadávanie úzkych kontaktov, ich izolácia a laboratórne testovanie," uviedli v analýze hygieničky.

Sociálny balíček sa podľa štátneho tajomníka rezortu financií prijíma v čase, keď to ekonomika potrebuje
Vládou ohlásený sociálny balíček za pol miliardy eur sa na rozdiel od predchádzajúcich vlád prijíma v čase, keď to ekonomika potrebuje. Čítať ďalej
27 | 07 | 2020 | SITA