USS Nimitz sa pripojila k 5. flotile amerického námorníctva v Indickom oceáne
25 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Vojenská jednotka vedená lietadlovou loďou USS Nimitz sa v piatok pripojila k 5. flotile na Blízkom východe, oznámilo americké námorníctvo, informuje portál UPI.


Vojenská jednotka USS Nimitz nahrádza jednotku USS Dwight D. Eisenhower, ktorá po šiestich mesiacoch nasadenia v tejto oblasti opustí Červené more a cez Suezský prieplav vpláva do Stredozemného mora.

USS Nimitz, známa tiež ako Carrier Strike Group 11, zahŕňa lietadlovú loď a deväť letiek stíhacích lietadiel F/A-18E/F a F/A-18C Carrier Air Wing, raketovú loď triedy Ticonderoga USS Princeton, a torpédoborce triedy Arleigh Burke - USS Sterett a USS Ralph Johnson.

5. flotila, so sídlom v Bahrajne, je zodpovedná za námorne sily v Perzskom zálive, Červenom mori, Arabskom mori a časti Indického oceánu, o rozlohe asi 2,5 milióna štvorcových míľ. Hraničí s 20 krajinami a zahŕňa tri kritické miesta, ktorých prístup je rozhodujúci pre tok globálneho obchodu.

Je to ponorka? Nie, je to tank! Ruskí vojaci prešli v T-72 cez riečne koryto (VIDEO)
Ruský hlavný bojový tank T-72 prešiel v priebehu desaťročí mnohými úpravami, pričom teraz dokáže prejsť riečnym korytom, ako to je možné vidieť na pôsobivom videu od ruského ministerstva obrany, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Spojené štáty udržiavajú svoje letky v regióne od roku 2019, keď sa prudko zvýšilo napätie s Iránom. USS Nimitz bude štvrtým leteckým prepravcom USA v regióne.

USS Nimitz pred tým pôsobila v 7. flotile v Indickom oceáne a začiatkom tohto týždňa dokončila cvičenia s indickým námorníctvom. Obidve námorníctva vykonali viacnásobné cvičné paľby, cvičenia v rámci protivzdušnej obrany a rôzne letové operácie.

"Bola to jedinečná príležitosť trénovať a posilniť vzťahy s indickým námorníctvom," uviedol kapitán Peter Kim, ktorý je tiež veliacim dôstojníkom USS Princeton. „Podarilo sa nám dosiahnuť vysokú úroveň integrácie a spolupráce pri vykonávaní mnohých krokov, ktoré zahŕňali cvičenia z delostreleckej a protivzdušnej obrany,“ dodal kapitán.

Lego zrušilo hračkársku súpravu V-22 Osprey po obvineniach z propagácie vojenských zariadení
Lego bolo prinútené prudko zrušiť plánované spustenie nového lietadla uprostred internetového odporu, keď nemecká mimovládna organizácia zdôraznila, že americké lietadlo používala armáda USA v Iraku a Afganistane, informuje portál... Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | Marek Molnár