Srbsko vťahujú do cudzej hry, ktorej plán bol vypracovaný v zahraničí (Alexej Toporov)
22 | 07 | 2020 I Zuzana Perželová

Komentár Alexeja Toporova (Fond strategickej kultúry)


O pouličnom a dezinformačnom chuligánstve


Od večera 7. júla Belehrad a ďalšie srbské mestá - Novi Sad, Kragujevac, Niš, Kraljevo, Čačak, Subotica - pokryli scény násilných protivládnych protestov. Do protestov sa spojili západniari, nacionalisti a predstavitelia starovereckých „pravoslávnych“ organizácií’’. Demonštranti hádžu petardy a kamene na políciu, zapaľujú autá policajnych hliadok a usporiadúvajú medzi sebou ‘’súboje’’ nožov. A všetci sú pešiakmi v hre niekoho iného.


Protesty sa začali dva dni pred začiatkom rokovaní o Kosove v Paríži, potom v Bruseli. Podobné stretnutie vo Washingtone bolo  zmarené. Potom ako sa Aleksandar Vučič zúčastnil 24. júna v Moskve vojenskej prehliadky na počesť víťazstva nad fašizmom, sľúbil prerokovať kroky ohľadne Kosova s Ruskom, zvíťazil v parlamentnych voľbách, sa Západ rozhodol, že prinúti srbského prezidenta, aby bol viac zhovorčivejší.


Dôvodom nepokojov bolo rozhodnutie srbských vládnych orgánov vrátiť sa k zákazu vychádzania z dôvodu obnovenej epidemiologickej hrozby. Predtým bol v Belehrade zaznamenaný najvyšší ukazovateľ úmrtnosti na COVID-19  za celé obdobie šírenia infekcie. V iných európskych krajinách sa objavili nové ohniská koronavírusu, ale iba v Srbsku niekto vyviedol ľudí na ulicu a nasadil ich do útoku na parlament. Úrady ustúpili, odmietli uvaliť zákaz vychádzania a vtedy vzbúrenci zabudli na koronavírus a začali požadovať rezignáciu prezidenta a opätovné zvolenie parlamentu.


V Srbsku vypukli vo viacerých mestách protivládne protesty. Sprevádzalo ich násilie
Vo viacerých srbských mestách vrátane Belehradu vypukli v stredu večer protesty, na ktorých došlo k násilnostiam. Demonštrantov pobúrila reakcia vlády na pandémiu nového koronavírusu, neskôr však svoj hnev zamerali najmä na prezidenta Aleksandara... Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Aleksandar Vučič sa obrátil na svojich spoluobčanov: „Žiadam našich ľudí aj v Belehrade, aj v Novom Sade, aj vo všetkých ostatných mestách, aby nevstupovali do konfrontácie s chuligánmi. Urobíme to my, ako štát, urobíme a vyhráme. Zachováme mier pre našu krajinu, kapitulácia pre nás nikdy nebola variantou, ja teraz odlietam do Paríža, aby som bojoval za naše Srbsko. Srbsko čaká víťazstvo“.


Na ultimatívne požiadavky kosovských Albáncov viesť dialóg, uznajúc „územnú celistvosť Kosova“, „ústavu Kosova“, „vyhliadky na členstvo Kosova v OSN a uznanie Kosova zostávajúcimi krajinami EÚ“, srbský prezident odpovedal: „Ak je to všetko, ďalší dialóg nemá zmysel“.




Aleksandar Vučič

Bez ohľadu na to, organizátori krvavej bitky s políciou v Belehrade a ďalších mestách nazývajú prezidenta „zradcom, ktorý sa vzdá Kosova“. K sloganom boja za Srbské Kosovo sa pridáva boj proti vežiam 5G, boj proti očkovaniu proti koronavírusu, boj proti polícii... Táto nepredstaviteľná zmes požiadaviek má jediny cieľ - pripraviť Aleksandara Vučiča o prezidentské miesto.


„Stali sme sa svedkami agresívneho politického protestu, nekoordinovaného, a preto nezákonného“, hovorí Vučič. „...Naše tajné služby nás informovali o činnosti zahraničných tajných služieb...“


Srbský minister obrany tvrdí, že protesty chcú vyvolať štátny prevrat a občiansku vojnu (VIDEO)
Násilné protesty, ktoré tento týždeň otriasli Belehradom a ďalšími mestami, boli „starostlivo pripravené“ a ich cieľom je zmocniť sa moci a vznietiť občiansku vojnu v Srbsku, tvrdí srbský minister obrany Aleksandar Vulin, informuje portál... Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Marek Molnár

Centrum pre euroatlantické štúdie (CEAS) spustilo verziu o „ruskej stope“ v organizovaní nepokojov. Ruský veľvyslanec v Srbsku, Alexander Bocan-Charčenko, na to okamžite zareagoval: „Hoci absurdné a neopodstatnené obvinenia vznesené ‘’Centrom pre euroatlantické štúdie’’ na adresu Ruska nie su neobvyklé, je prekvapujúce, nakoľko skreslené môže byt  vnímanie reality u „expertov, ktorí našli „ruskú stopu“ pri organizovaní nepokojov v Srbsku. Je veľmi poľutovaniahodné, keď podnecovateľom propagandy „ruskej hrozby“ a replikácie primitívnych rusofóbnych klišé je, zbaviac sa všetkých štandardov profesionality a objektivity, organizácia, ktorá sa pasuje do úlohy „výskumného centra“.


Podľa vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí sa „v niektorých elektronických médiách objavili správy o údajnej „ruskej stope“ v organizovaní nepokojov v hlavnom meste Srbska, ktoré sa konali 7. až 8. júla. Je zrejmé, že autori tohto materiálu sa snažia držať krok so známymi „konšpiračnými“ stereotypmi svojich sponzorov, ktorí všade vidia „ruku Moskvy“. V skutočnosti hovoríme o podradnej „objednávke“, ktorá má jeden cieľ - vrhnúť tieň na rusko-srbské partnerstvo“.


Do protisrbskej kampane sa zapojilo Chorvátsko. Zástupcovia viac ako dvoch desiatok chorvátskych organizácií za ľudské práva začali obliehať srbské veľvyslanectvo v Záhrebe s plagátmi „Srbsko Vučiča - zajatá krajina“. Populárne chorvátske vydanie Jutarnji list dalo možnost všetkým predstaviteľom srbskej opozície vyjadriť sa a uverejnilo  článok, v ktorom sa uvádza, že Vučič je veľmi vystrašený, pretože sa dozvedel, že za nepokojmi v srbských mestách je… Moskva.


Vo viacerých mestách Srbska pokračovali protivládne protesty
V niekoľkých srbských mestách vrátane Belehradu v piatok už štvrtý deň pokračovali protesty proti prístupu vlády ku koronavírusovej pandémii. Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Nie všetko sa však kupuje na podradnú „objednávku“, ako sa vyjadrili v ruskom ministerstve zahraničných vecí. Známy politický analytik Dragomir Andjelkovič poskytol rozhovor pre vydaniePolitika, ktoré bolo uverejnené pod titulkou „Zastavte protiruské a protisrbské dezinformačné chuligánstvo“. "Nie je najmenších pochýb o tom, že Moskva sa nijakým spôsobom nezúčastňuje na organizovaní protestu v Srbsku’’, uviedol Andjelkovič. - Tí, ktorí v súčasnosti útočia na Rusko v Srbsku, v skutočnosti konajú nie proti nemu, ale proti našej krajine. Ich cieľ spočíva v tom, aby v otázke Kosova dohnali Srbsko k priepasti kapitulácie a potom Srbsko oddelené od ruskej vetvy, ktorej sa drží, bude poslušne robiť všetko... Rusko potrebujeme oveľa viac, než Rusko nás… Tým, že odstrkujeme Moskvu od seba, neškodíme jej, ale sami sebe’’.


V tom čase začala srbská tajná služba BIA zadržiavať cudzincov, ktorí sa zúčastnili na bitkách s políciou. Prvými zadržanými boli dvaja izraelskí občania, z ktorých jeden bol rodák z Ukrajiny, Roman Levin. Potom zadržali britského občana Jamesa Davida MacMillana, ktorý na políciu hádzal kamene a fľaše. Publikácia Alo, odvolávajúc sa na svoje vlastné zdroje z oblasti súdnictva, informovala o zatknutí žoldnierov amerického PMC Academy (predtým Blackwater) so srbským občianstvom, ktorí sa predtým zúčastnili na bojoch v ozbrojenom konflikte na Donbase na strane Ozbrojených síl Ukrajiny.


Takže zahraničná stopa v nepokojoch v Srbsku existuje. A čo sa týka špekulácií ohľadne „ruskej stopy“, prezident Srbska v tomto prípade urobil bodku. "Neexistuje jediný dôkaz, že Rusi sú za nepokojmi," povedal Aleksandar Vučič 12. júla.


Nepokoje v Srbsku: dôvody, režiséri, účinkujúci (Eleny Ponomarovová)
Komentár Eleny Ponomarovovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Iveta Machová