Čína sa pomaly stáva najväčším dovozcom nemeckých produktov
18 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Nová štúdia Nemeckého hospodárskeho inštitútu (IW) ukázala, že nemecké vývozné trhy sa tento rok aj naďalej zhoršovali, pretože kríza Covid-19 vážne ovplyvnila svetový obchod, pričom z Číny sa pomaly stáva najdôležitejší zákazník Nemecka, informuje portál RT.


Zároveň „čínska ekonomika sa už s obozretným optimizmom teší na budúcnosť,“ uviedla Galina Kolevová, vedúca ekonómka a vedúca výskumnej skupiny Makroekonomickej analýzy a obchodných cyklov na IW.

Podľa Federálneho štatistického úradu sa nemecký vývoz do Číny v máji „mierne“ znížil iba o 12,3 percenta na 7,2 miliárd eur. Zároveň sa vývoz do Spojených štátov znížil o 36,5 percenta na 6,5 ​​miliárd eur.



Rozdielne vplyvy koronavírusovej krízy na celom svete podľa IW zmenia „relatívny význam“ krajín pre nemecké hospodárstvo v roku 2020. "Rast dovozu Číny má osobitný symbolický význam," uviedla Kolevová.

Štatistiky ukázali, že v roku 2019 bola Čína tretím najdôležitejším zákazníkom Nemecka (po Spojených štátoch a Francúzsku) a vyvážaný tovar v hodnote 96 miliárd eur.

Vývozná medzera medzi najväčšími vývoznými krajinami Číny a Nemecka sa v prvých piatich mesiacoch roka „podstatne znížila“. Keďže oficiálne údaje za jún ešte nie sú zverejnené, IW očakáva, že Čína už nahradila Francúzsko, ako druhý najväčší vývozný trh v Nemecku.

Cieľom Ruska je viac ako zdvojnásobiť prítomnosť LNG na svetovom trhu do 5 rokov
Nové megaprojekty môžu Rusku umožniť do roku 2025 zmocniť sa až 15 percent svetového trhu so skvapalneným zemným plynom (LNG), uviedol ruský minister energetiky Alexander Novak, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Súčasná koronavírusová kríza „zrýchlila proces, ktorý prebieha už niekoľko desaťročí,“ ďalej poznamenala Kolevová. Rast čínskej ekonomiky, ktorá sa už spomaľovala, bola aj tak podľa medzinárodných štandardov stále pomerne vysoká, pričom urobila z Číny „atraktívny vývozný trh“.

Podľa colných údajov Číny sa v júni vývoz a dovoz výrazne zvýšili. Dovoz vzrástol oproti predchádzajúcemu roku o 2,7 percenta a podľa očakávaní odborníkov bude aj naďalej rásť.

Čína vedie "Ekonomický Blitzkrieg", ktorého cieľom je nahradenie USA ako najsilnejšej superveľmoci
Čínska komunistická strana (ČKS) spustila agresívny, vládny a celospoločenský „ekonomický blitzkrieg“ (blekovú vojnu), ktorou má nahradiť Ameriku ako „najvýznamnejšiu superveľmoc sveta“, varoval vo štvrtok generálny prokurátor USA William... Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | Mário Martinka