Vedci použili superpočítač na výpočet atmosférických následkov pri veľkom náraze do planéty (VIDEO)
17 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Vedci pomocou výkonného superpočítača vytvorili 3D simuláciu veľkého nárazu do planéty, ktorá presne ukazuje, aký veľký úder je potrebný na doslovné rozbitie celej atmosféry planéty, informuje portál RT


S pomocou superpočítača COSMA sa vedci pod vedením tímu z Durhamskej univerzity pokúsili vypočítať atmosferické dôsledky kozmického úderu do planéty.

Vysokorýchlostná čelná zrážka v podstate zničí atmosféru v jednom dopade, pričom sa pri tomto procese odstránia veľké kúsky z planétového plášťa.



Tím vykonal viac ako 100 podrobných simulácií týchto masívnych dopadov, pričom zakaždým zmenil rýchlosť a uhol dopadu, s niekoľkými skutočne ohromujúcimi a desivými výsledkami.

Simulácie ukazujú, ako by planéty podobné Zemi mohli znovu získať a vyvinúť svoju atmosféru po traumatických zrážkach s inými vysokorýchlostnými objektmi, a dokonca aj výrobu satelitov, ako je náš Mesiac.

Mesiac vznikol v dôsledku jednej z týchto zrážok pred 4,425 miliardami rokov, s protoplanetom veľkosti Mars, ktorý sa volá Theia. Podľa vedcov sme pri tomto brutálnom stretnutí mali obrovské šťastie a pri tejto brutálnej udalosti sme stratili "iba" 10 až 50 percent našej atmosféry.

Tento týždeň okolo nás preletí ďalších päť asteroidov
Lovci asteroidov NASA identifikovali ďalších päť asteroidov, ktoré ešte tento týždeň preletia okolo Zeme, ale čo je ešte horšie, identifikovali tiež jednu vesmírnu horninu, ktorá čoskoro prejde medzi Zemou a Mesiacom, informuje portál... Čítať ďalej
14 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Tento druh analýzy nám môže pomôcť lepšie porozumieť formácii našej planéty a tiež pomôcť informovať naše chápanie atmosférického vývoja vo vzťahu k akýmkoľvek budúcim kandidátom na kolonizáciu zo 4 000 exoplanet, ktoré sme doteraz katalogizovali.

„Vieme, že zrážky planét môžu mať dramatický vplyv na atmosféru planéty, ale toto je prvýkrát, čo sa nám podarilo podrobne preštudovať širokú škálu týchto násilných udalostí,“ uviedol hlavný autor Dr. Jacob Kegerreis.

„[Toto] nám pomôže pochopiť históriu Zeme ako obývateľnú planétu a vývoj exoplanet okolo iných hviezd,“ dodal na záver hlavný autor.

Kométy sú pre Zem nebezpečnejšie ako asteroidy, varuje Európska vesmírna agentúra
Európska vesmírna agentúra (ESA) varuje, že kométy nie sú iba neškodné kúsky ľadu, pretože ich potencionálny dopad na Zem môže byť deštruktívny, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 06 | 2020 | Marek Molnár