Európska rada nemôže vylúčiť Babiša z rokovaní na summite EÚ, rozhodol Súdny dvor EÚ
17 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Súdny dvor EÚ v piatok oznámil, že zamieta žalobu podanú na Európsku radu za údajné protiprávne odmietnutie vylúčiť českého premiéra Andreja Babiša z rokovaní šéfov štátov a vlád Európskej únie o budúcom sedemročnom rozpočte eurobloku.


Žalobu koncom júna podal český senátor Lukáš Wagenknecht z Pirátskej strany. Žalobca svoj krok odôvodnil tým, že Európska rada by nemala pripustiť Babiša k rokovaniam o dlhodobom rozpočte EÚ pre jeho konflikt záujmov, ku ktorému dochádza pre jeho prepojenie s koncernom Agrofert.

Na konflikt záujmov predsedu českej vlády upozornil v júnovom uznesení aj Európsky parlament (EP), ktorý vyzval Európsku komisiu, aby v tejto veci konala dôraznejšie.

Súdna inštitúcia z Luxemburgu však vo svojom piatkovom rozhodnutí a v správe pre médiá uviedla, že o svojich zástupcoch na najvyššom politickom rokovaní rozhodujú samotné členské štáty.

Cieľom Ruska je viac ako zdvojnásobiť prítomnosť LNG na svetovom trhu do 5 rokov
Nové megaprojekty môžu Rusku umožniť do roku 2025 zmocniť sa až 15 percent svetového trhu so skvapalneným zemným plynom (LNG), uviedol ruský minister energetiky Alexander Novak, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | Marek Molnár


"Iba členské štáty sú oprávnené určiť spomedzi svojich hláv štátov alebo vlád, ktoré z týchto osôb ich budú zastupovať na zasadnutiach Európskej rady, a stanoviť dôvody, ktoré môžu viesť k nemožnosti jednej z týchto osôb zastupovať krajinu na zasadnutiach tejto inštitúcie," uvádza sa v oficiálnom oznámení Súdneho dvora EÚ.

Súd doplnil, že vzhľadom na neexistenciu spresnenia k tomuto bodu v Zmluve o EÚ (ZEÚ) platia vnútroštátne opatrenia o tom, kto zastupuje členské štáty na summitoch EÚ. To znamená, že Európska rada ako inštitúcia nemohla rozhodnúť, kto má byť zástupcom členského štátu, v tomto prípade Českej republiky, na prebiehajúcom dvojdňovom summite v Bruseli, čo Európska rada aj oficiálne oznámila. Rozhodnutie Európskej rady nevylúčiť Babiša z rokovaní na summite bolo podľa rozhodnutia Súdneho dvora EÚ správne.

Ideológ anglosaskej elity na ceste z antiutópie k svetovému sprisahaniu (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultury) Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová