Deklarácia o zvrchovanosti pripomína,že štát treba spravovať s úctou, tvrdí Šeliga
17 | 07 | 2020 I TASR

Výročie Deklarácie o zvrchovanosti SR má pripomínať, že svoj štát by sme si mali s úctou spravovať. Pri príležitosti 28. výročia prijatia tohto dokumentu to pre TASR uviedol podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí).


Výročie podľa predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Michala Šipoša pripomína, že sa stále neskončil boj o budúcu tvár Slovenska. Koaličné strany považujú prijatie deklarácie za dôležitý medzník na ceste k slovenskej samostatnosti.

Deklarácia zvrchovanosti bola podľa Šeligu ďalším krokom na ceste k samostatnému štátu. "Jej text vyjadruje túžbu po tom, aby sme si veci spravovali sami. Toto výročie by nám mohlo pripomínať, špeciálne v kontexte posledných dní, že keď už máme svoj štát, mali by sme si ho s úctou spravovať," povedal pre TASR.

Ostatných 27 rokov podľa podpredsedu NR SR ukazuje, že niektorí politici sa k spravovaniu nášho štátu správajú neúctivo, ako by si ho nevážili. "Takže v kontexte tohto výročia si myslím, že najväčšou výzvou pre nastupujúcu generáciu politikov musí byť naučiť sa štát dobre riadiť a spravovať," vysvetlil.

Šéfovia prokuratúr si udelili lukratívne tisícové odmeny!
Naši top prokurátori zarábajú výrazne viac ako predseda vlády. Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | Peter Haluza, SITA


Prijatie deklarácie bolo podľa OĽaNO i Sme rodina jedným z najdôležitejších míľnikov v histórii Slovenska. "Cítime obrovskú hrdosť na zvrchovanosť a samostatnosť Slovenskej republiky a práve toto výročie nám pripomína, že sa stále neskončil boj o budúcu tvár Slovenska," uviedol Šipoš. "Považujeme to za dôležitý medzník, pretože to bol prvý krok k samostatnosti Slovenska. Vidíme, že samostatnosť priniesla Slovensku posun, ktorý tu momentálne je," povedal pre TASR predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský.

SaS si myslí, že je dôležité si tento deň pripomínať. "Rozhodnutie žiť v samostatnej krajine sa ukázalo ako správne a v konečnom dôsledku aj ako prospešné pre občanov Slovenska. Je preto potrebné pripomenúť si tento deň, aby sme nezabúdali na našu minulosť," skonštatoval pre TASR hovorca strany Ondrej Šprlák.

Šéf Smeru-SD bude trvať na nominácii Blanára, Kamenického a Takáča za podpredsedov strany
Predseda opozičnej strany Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico bude trvať na nominácii poslancov parlamentu Juraja Blanára, Ladislava Kamenického a Richarda Takáča za podpredsedov Smeru-SD. Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | SITA


V piatok uplynulo 28 rokov od prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR. Slovenský parlament dokument schválil 17. júla 1992, v čase, keď bola Slovenská republika ešte súčasťou Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) a uskutočňovali sa rokovania českej a slovenskej reprezentácie o ďalšom usporiadaní zväzkov medzi Slovákmi a Čechmi.

Prijatie deklarácie ako jednostranný krok Slovenska posunulo tento proces k dohode o rozdelení Česko-Slovenska. Výročie prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR je na základe zákona Národnej rady (NR) SR z 20. októbra 1993 pamätným dňom SR.