Zrušené obedy zadarmo spôsobia samosprávam problémy. Budú nútené zvyšovať dane
16 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Rušenie obedov zadarmo pre školákov, s ktorým nová vláda prišla len necelý rok po ich zavedení do praxe, prinesie samosprávam viacero problémov. Prídu totiž o dotáciu z ministerstva práce, ale problémy im spôsobí aj zdvojnásobený daňový bonus. 


Dvojnásobný daňový bonus pre deti od šesť do pätnásť rokov totiž mestám a obciam výrazne zasiahne do príjmov. Peniaze, o ktoré vďaka zmenám samosprávy prídu, budú musieť po novom vykryť pomocou zvyšovania miestnych daní a poplatkov, informuje portál TVNoviny.

„My sme hovorili, že toto je veľmi nesprávne opatrenie a chceme ho nahradiť vyšším daňovým bonusom, to sa podarilo, lebo sa zdvojnásobuje a týmto nahrádzame obedy zadarmo,“ obhajoval zmeny minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). 

Kiskovu kauzu s financovaním prezidentskej kampane nechali na september
Konanie výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Národnej rady (NR) SR voči exprezidentovi Andrejovi Kiskovi v súvislosti s financovaním jeho volebnej kampane by sa mohlo v septembri ukončiť. Čítať ďalej
16 | 07 | 2020 | TASR


Pri zavádzaní obedov zadarmo v priebehu minulého roka prichádzala kritika aj zo strany samospráv. Navýšili sa im totiž náklady na realizáciu zmien. Teraz však prídu o dotáciu vo výške 1,20 eura na jeden obed, ktorá plošne predstavovala sumu približne 100 miliónov eur. 

Podľa výkonného riaditeľa Združenia miest a obcí (ZMOS) Jozefa Turčányho samosprávy aktuálne zaplatia všetky zmeny zo svojho rozpočtu. To sa nakoniec môže dotknúť aj samotných poplatkov za stravovanie, ktoré zrejme narastú tiež.

Po zmenách, s ktorými prišla predošlá koalícia, zároveň mestá a obce narýchlo zháňali peniaze na prípadné rozšírenie jedální a dokúpenie vybavenia, pripomínajú TVNoviny. Samosprávy teraz očakávajú pokles stravníkov a obávajú sa, že posilnené kapacity jedální nebudú môcť naplno využiť. 

Kiskovci podržali Gröhlinga, nechcú byť jeho "katom"
Koaličná poslankyňa Vladimíra Marcinková (Za ľudí) sa nestotožňuje s tvrdením, že v prípade Gröhlingovej diplomovky ide o plagiát, aj keď nejde podľa jej slov o nejaký „výrazný akademický počin“. Čítať ďalej
16 | 07 | 2020 | SITA