Vo Veľkej Británii existujú dva zoznamy rizikových krajín, tvrdí minister Korčok
16 | 07 | 2020 I TASR

"Na britskej strane vidíme určitú nekoordinovanosť," podotkol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok.


Vo Veľkej Británii existujú dva zoznamy rizikových krajín z pohľadu šírenia nového koronavírusu. Jeden zoznam vytvorilo britské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré Slovensko zaradilo medzi zelené, bezpečné krajiny. Druhý vytvorilo ministerstvo dopravy, kde je SR zaradená medzi tzv. červené krajiny.

Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS) na tlačovej konferencii. "Na britskej strane vidíme určitú nekoordinovanosť," podotkol.

"Rokujeme o tom každý deň od momentu, keď sme boli informovaní o rozhodnutí Veľkej Británie," povedal Korčok s tým, že aj vo štvrtok má hovoriť s britskou ministerkou pre Európu. Bude požadovať koordináciu a zosúladenie oboch britských zoznamov.

Pellegrini vyzval prezidentku, aby nepodpísala novelu zákona o prokuratúre
Podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (nezaradený) vyzval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby zvážila nepodpísanie novely zákona o prokuratúre a vrátila ho na prerokovanie do parlamentu aj so svojimi pripomienkami. Informoval o tom na... Čítať ďalej
16 | 07 | 2020 | TASR


Slovensko má podľa neho vynikajúce výsledky a to by mal byť dostatočný dôvod na to, aby Veľká Británia na budúci týždeň prehodnotila svoj prístup. "Treba sa pozrieť na to, že rozhodnutie, ktoré prijala Veľká Británia, je predmetom kontroverzie v samotnej Británii," poznamenal šéf diplomacie.

Na margo brexitu Korčok uviedol, že rokovania sa momentálne nachádzajú v zložitej fáze. "Manželstvo" medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou (EÚ) sa skončí zabuchnutými dverami bez toho, aby sa "po rozvode" vedelo, ako budú spolu ďalej fungovať, myslí si minister.

"Británia je a zostane strategickým partnerom pre celú EÚ, pre Slovensko, ale bolo by na škodu, ak by sme nemali jasno v tom, ako budú v budúcnosti vyzerať naše vzťahy," hovorí. Apeluje preto na Britániu, aby využila posledné mesiace a k rokovania pristúpila konštruktívne.

Ak Šeliga nebude kandidovať za šéfa Za ľudí,pravdepodobne o post zabojuje Kollár
Ak za predsedu strany Za ľudí nebude kandidovať súčasný podpredseda Juraj Šeliga, pravdepodobne o tento post zabojuje člen predsedníctva a poslanec parlamentu Miroslav Kollár. Potvrdil to pre TASR s tým, že rozhodnutie oznámi počas budúceho týždňa.... Čítať ďalej
16 | 07 | 2020 | SITA