Kiskovci podržali Gröhlinga, nechcú byť jeho "katom"
16 | 07 | 2020 I SITA

Koaličná poslankyňa Vladimíra Marcinková (Za ľudí) sa nestotožňuje s tvrdením, že v prípade Gröhlingovej diplomovky ide o plagiát, aj keď nejde podľa jej slov o nejaký „výrazný akademický počin“.


Nie je dôvod na to, aby Branislav Gröhling (SaS) odstúpil z funkcie ministra školstva. Po dnešnom rokovaní poslaneckého klubu strany Za ľudí, na ktorom sa zúčastnil aj šéf rezortu školstva, to povedala predsedníčka klubu Jana Žitňanská. Poslankyňa koaličnej strany Vladimíra Marcinková sa nestotožňuje s tvrdením, že v prípade diplomovej práce ministra ide o plagiát.

„Zdrojovanie v jeho diplomovej práci nebolo také, aké malo byť, on si to aj sám priznal, ale to nie je dôvod na to, aby odstúpil,“ uviedla Žitňanská. Podobný názor podľa jej slov zastáva väčšina poslaneckého klubu Za ľudí.

„Pán minister si ponesie túto kauzu so sebou, čo je pre neho, vzhľadom k tomu, aký je človek, dostatočný trest,“ myslí si Žitňanská. Doplnila, že medzi jeho diplomovkou a záverečnými prácami predsedu Národnej rady SR (NR SR) Borisa Kollára (Sme rodina) či bývalého šéfa parlamentu Andreja Danka (SNS) je diametrálny rozdiel.

Poslanci OĽaNO podporou návrhu ĽSNS porušili koaličnú dohodu, tvrdí poslankyňa SaS
"Konanie 16 koaličných kolegov z OĽaNO, ktorí hlasovali s kotlebovcami o ich návrhu k interrupciám, osobne považujem za hrubé porušenie koaličnej zmluvy, ktorú sami podpísali," napísala poslankyňa SaS A. Zemanová. Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | TASR


Koaličná poslankyňa Vladimíra Marcinková (Za ľudí) sa nestotožňuje s tvrdením, že v prípade Gröhlingovej diplomovky ide o plagiát, aj keď nejde podľa jej slov o nejaký „výrazný akademický počin“. „Pre mňa bolo najväčším problémom to, prečo minister svoju prácu utajil a toto nám vysvetlil dosť dôveryhodne. Ukázal nám aj licenčnú zmluvu a aj keď nie som človek, ktorého je ľahké presvedčiť, toto ma presvedčilo,“ ozrejmila Marcinková. Z týchto dôvodov preto nechce byť ministrovým „katom“.

Podľa poslanca Tomáša Valáška (Za ľudí) je otázkou, či Gröhling dokáže presvedčiť akademickú a študentskú obec o potrebe reforiem. „Zaslúži si šancu vyskúšať to. Navyše, ukazuje sa, že slovenské školstvo potrebuje ešte zásadnejšiu reformu, ako sme si mysleli,“ dodal.

Jozef Banáš: Idiotom sa dobre vládne, keď je akumulácia blbosti na vrchole
Rozhovor s Jozefom Banášom prinielsi české Parlamentní listy Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič


V poslancovi Miroslavovi Kollárovi (Za ľudí) vyvolávajú aj naďalej pochybnosti niektoré veci, ktoré sa týkali citovania v ministrovej práci. Nevidí to však tiež ako dôvod na jeho odstúpenie z funkcie. Ak by prišiel z radov opozície návrh na odvolanie Gröhlinga, Kollár sa bude správať ako „korektný koaličný poslanec“. „Za opozičné návrhy na odvolanie ministrov sa proste v slušnej koalícii nehlasuje,“ uzavrel Kollár.

Denník N v pondelok 13. júla informoval, že Gröhling mal získať svoj magisterský titul pochybným spôsobom, keďže jeho diplomová práca je podľa média kompilátom s prvkami plagiátu. Minister mal navyše podľa denníka v čase škandálu diplomovej práce Borisa Kollára požiadať Paneurópsku vysokú školu (PEVŠ) aby stiahla jeho práce z webu knižnice.

Minister aj vysoká škola to popreli. Gröhling v utorok 14. júla na tlačovej konferencii zároveň uviedol, že sa bude uchádzať o dôveru školskej obce a všetkých ľudí, ktorým záleží na budúcnosti školstva. Zdôraznil, že nie je „prikovaný k stoličke“. Sám však z funkcie nateraz neodchádza.

Sociálna tvár vlády je falošná
Aj táto vláda postupuje tak, že jednou rukou dáva a druhou berie. Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | Pavol Jesenský