V USA sa pripravuje veľkolepá konfiškačná menová reforma (Valentín Katasonov)
15 | 07 | 2020 I Zuzana Perželová

Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry)


Svetovú hegemóniu dolára budú zachraňovať pomocou digitálnych peňazí




Karol Marx

Proti hotovostným peniazom sa už dávno vedie cieľavedomý boj. Vedú ho najväčší bankári, ktorí dobre cítia svetové trendy vývoja. Pred jeden a polstoročím definoval tieto tendencie Karl Marx vo svojom diele ‘’Kapitál’’ a nazval ich zákonom tendencie znižovania miery zisku. Čas ukázal, že Marxov zákon stále platí.


Tlačiarenské stroje popredných centrálnych bánk sveta v podmienkach vírusovo-hospodárskej krízy zvyšujú svoju produkciu šialeným tempom. Fed, ECB, Bank of England, Bank of Japan a niekoľko ďalších vedúcich centrálnych bánk v priebehu piatich mesiacov od začiatku roka pustili do obehu 5 biliónov dolárov. Kľúčové sadzby hlavných západných centrálnych bánk sa od roku 2008 držia takmer na nule a centrálne banky Švédska, Dánska, Japonska sú v mínusovom pásme.


Nízke kľúčové sadzby sa prejavili na úrokových sadzbách v operáciách komerčných bánk. Úroky z bankových vkladov sú niekde už pod nulou. Až donedávna sme to v Rusku nepociťovali, boli sme svojráznou rezerváciou s veľmi vysokou kľúčovou sadzbou Ruskej centrálnej banky. Až nedávno začala sadzba rýchlo klesať, čo sa okamžite odzrkadlilo na úrokových sadzbách v operáciách ruských komerčných bánk. Odborníci uvádzajú, že vzhľadom na infláciu môžu byť reálne príjmy z bankových vkladov v tomto roku negatívne.


Po svetovej finančnej kríze v rokoch 2008-2009 došlo na Západe k odlivu prostriedkov z bankových vkladov v dôsledku nulových alebo dokonca záporných úrokových sadzieb. Rovnakú tendenciu pozorujeme dnes u nás, a to aj kvôli obavám z masívnych bankrotov komerčných bánk, ktoré sa môžu nastať na jeseň, keď skončia úverové prázdniny, daňové prázdniny, moratórium na bankroty atď.


Nepokoje v Srbsku: dôvody, režiséri, účinkujúci (Eleny Ponomarovová)
Komentár Eleny Ponomarovovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Iveta Machová

Bankári svetového kalibru (majitelia peňazí), to sú, predovšetkým hlavní akcionári Federálneho rezervného systému USA, už dávno vedú kampaň za vytesnenie hotovosti z obehu. Účelom tejto kampane je uzamknút všetkých do sveta bezhotovostných platieb. Ak sa to neurobí včas, existuje riziko, že sa menový systém vytváraný západným kapitalizmom v posledných troch storočiach rozpadne.


To, čo dnes vo svete peňazí a bánk pozorujeme, je prejavom celosvetového procesu. Konkrétne: kapitalizmus končí. Nie dnes, ale zajtra sa spoločnosť ocitne v „neobyčajnom novom svete“, ktorý niekedy nazývaju postkapitalizmom. S najväčšou pravdepodobnosťou to nebude ani socializmus, ani komunizmus (ako sľúbil Karl Marx v „Manifeste Komunistickej strany“ z roku 1848), ale nový feudalizmus alebo nový otrokársky systém.


Obdobie prudkého rozvoja tovarovo-peňažných vzťahov sa chýli ku koncu. V postkapitalizme nebudú peniaze obzvlášt potrebné. O tomto postkapitalizme je napísaných veľa skvelých a náramných antiutopií: „My“ od Jevgenija Zamjatina (1920), „Brave New World od O. Huxleyho (1932), “ 1984 ”od Georgea Orwella (1948), „451 stupňov Fahrenheita’’ Raya Bradburyho (1953) atď.


„Neobyčajný nový svet“ budúcnosti je totalitná spoločnosť so svetovou vládou, t. j. úzkou skupinou ľudí, ktorá riadi „stádo“. Hlavným princípom je evidencia a kontrola účasti v pracovnom procese a spotrebe. Potreba peňazí je tu veľmi podmienená. Účasť v pracovnom procese sa môže merať podľa pracovných dní a podľa spotreby skonzumovaných kilogramov. To je však perspektíva nasledujúcich dní. A aktuálnymi úlohami budovateľov „neobyčajného nového sveta“ dnešného a zajtrajšieho dňa je nedovoliť ľuďom utiecť z bankovej sféry, ktorú plánujú premeniť na elektronický koncentračný tábor.


O neonacistoch a satanistoch v americkej armáde (Leonid Savin)
Komentár Leonida Savina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
12 | 07 | 2020 | Iveta Machová

V rámci propagandistickej práce zameranej na diskreditáciu hotovostných peňazí sa ich pokúsili predstaviť ako nástroj zla, s pomocou ktorého sa financuje terorizmus, realizuje obchod s drogami, davajú sa úplatky úradníkom, podporuje sa „šedá“ ekonomika, dochádza k daňovým únikom atď. Paralelne šla agitácia v prospech bezhotovostných peňazí: operácie sú veľmi jednoduché, môžu sa vykonávať na diaľku, je vylúčená možnosť okradnutia atď.


Téma sa dostala na vrchol v roku 2020 spolu s vírusovo-hospodárskou krízou. V médiách sa každý deň objavovali príspevky o tom, že jedným z dôležitých kanálov šírenia infekcie sú hotovostné platby. Že je potrebné prestať používať hotovosť a prejsť na platby s použitím bezhotovostných peňazí na bankových účtoch. Zároveň opäť oživili prívržencov súkromných digitálnych peňazí (kryptomien).


Fóbie, ktoré médiá nafúkli v súvislosti s hotovosťou, však začali rýchlo miznúť. Ľudia začali konať presne naopak - vyberali vklady. V Rusku v priebehu štyroch mesiacov (jar a jún 2020) vzrástla hotovosť občanov o 1,9 bilióna rubľov a celková hotovosť v obehu začiatkom júla dosiahla rekordnú výšku - 11,2 bilióna rubľov. Záujem o hotovosť stúpla aj v iných krajinách. Podľa údajov Bloombergu, počas pandémie vzrástol objem hotovosti v Spojených štátoch amerických, Kanade, Taliansku, Španielsku, Nemecku, Francúzsku, Austrálii, Brazílii.


Predvolebná horúčka v USA - ďalšia „ruská stopa“ (Dmitrij Sedov)
Komentár Dimitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová

Majitelia peňazí musia všade znižovať kľúčové sadzby pod nulu, ale nemôžu to urobiť, pretože vyprovokujú hromadný útek klientov z bánk k hotovosti, čo spôsobí zrútenie bankového systému. Najradikálnejším a najnebezpečnejším spôsobom zostáva - zrušenie hotovosti rozhodnutím menových orgánov. Ako ich nahradiť? Digitálnymi peniazmi Centrálnej banky.


Ako sa uvádza v prehľade Banky pre medzinárodné zúčtovanie(BIS), v minulom roku sa 70% všetkých centrálnych bánk sveta zaoberalo témou digitálnych peňazí. Niektoré z centrálnych bánk sa zaujímali o to, ako zabrániť vstupu súkromných digitálnych mien (kryptomien) do sveta peňazí, pričom sa domnievajú, že kryptomeny oslabujú monopol centrálnych bánk a komerčných bánk na emisiu peňazí. Iné centrálne banky zaujali vyčkávací postoj. Tretie sa rozhodli, že digitálne peniaze by mali existovať, ale emitovať by ich mali  výlučne samotné centrálne banky (oficiálne digitálne peniaze). Niektoré centrálne banky sa domnievajú, že ich digitálne meny by sa mali vydávať ako doplnok k hotovosti, zatiaľ čo iné sa domnievajú, že digitálne meny by mali úplne nahradiť hotovosť. Z centrálnych bánk, ktoré sú najbližšie k vydávaniu oficiálnych digitálnych peňazí s úplnym náhradením hotovosti, je to Centrálna banka Švédska a Čínska ľudová banka.




Šéf  amerického Federálneho rezervného systému Jerome Powell

Pokiaľ ide o Federálny rezervný systém USA, americká centrálna banka bola minulý rok proti akýmkolvek digitálnym menám. Predseda Federálneho rezervného systému USA Jerome Powell a minister financií Stephen Mnuchin sa k tejto téme celkom jasne vyjadrili. Tento rok sa tón ich vyjadrení nečakane zmenil. 17. mája Jerome Powell  oznámil, že Spojené štáty americké môžu pristúpit k emisii digitálnej meny. Niektorí odborníci spájajú vyhlásenia podobného charakteru s možnosťou zníženia kľúčovej sadzby Fedu do mínusových hodnôt. Ak neuzamknete všetky fyzické osoby v bankovom systéme, utečú odtiaľ (prejdú na hotovosť). A „uzamknúť“ ich môžete iba vtedy, ak nahradíte hotovosť „digitálnym dolárom“.


Vírusovo-hospodárska kríza predstavuje nový smer v ekonomickom myslení (Elena Pustovojtová)
Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | Iveta Machová

V posledných mesiacoch uverejnili mnohé banky z Wall Streetu prieskumy na tému digitálneho doláru. Podstata väčšiny z nich sa redukuje na skutočnosť, že otáľanie je podobné smrti, Federálny rezervný systém musí čo najskôr zaviesť digitálny dolár. V opačnom prípade sa americká ekonomika zrúti a dolár stratí status svetovej meny. Vraj, kedysi neotrasiteľnú pozíciu americkej meny oslabuje kryptomena bitcoin (jej trhová kapitalizácia teraz dosahuje okolo 170 miliárd dolárov).  




Federálny rezervný systém

Majiteľov peňazí nastražila aj kryptomena Libra, ktorú vyvinula spoločnosť Facebook  a ktorá bola uvedená na trh v novembri 2019. Libra nie je len súkromnou digitálnou menou, je to veľmi silný platobný systém, ktorý môže fungovať v svetovom meradle a dokáže to aj bez sprostredkovateľov SWIFTFedwireCHIPS a ďalších platobných systémov kontrolovaných americkými vládnymi úradmi a Federálnym rezervným systémom. Ale aj Čína môže obísť Ameriku zavedením digitálneho jüanu, ktorý zhodí dolár z piedestálu svetovej meny a zaujme jeho miesto.


Matthew Graham, generálny riaditeľ čínskej spoločnosti Sino Global Capital,  uviedol: „SWIFT, CHIPS, Fedwire sú zastarané. Sú drahé a pomalé. Teraz je rok 2020 a na vykonanie transakcie sa stále čaká tri dni. Transakcie sú navyše drahšie ako by mali. Všetky tieto technológie, ktoré sú základom väčšej časti svetovej ekonomiky orientovanej na americký dolár, demonštrujú svoj vek. Je to teda veľká príležitosť pre Čínu“. Matthew Graham delikátne pomlčal o tom, že projekty súkromných digitálnych mien pripravujú USA o možnosť kontrolovať a blokovať z pohľadu Washingtonu nežiadúce transakcie.


Vo veci digitálneho dolára sa americkí senátori prudko zaktivizovali. Koncom júna Bankový výbor Senátu USA pojednával o potrebe digitálneho dolára. Demokratickí senátori už pripravili návrh zákona, ktorým sa zavádza oficiálna digitálna mena a žiadajú zavedenie zákona o digitálnom dolári od 1. januára 2021.


Preteky v zbrojení nahrádza honba za umelou inteligenciou (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasanova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | Iveta Machová

A v júni tohto roku sa objavila správa  Federálnej rezervnej banky Philadelphie Central Bank Digital Currency: Central Banking for All? (Digitálna mena Centrálnej banky: Centrálna banka pre všetkých?). Odpoveď na otázku, ktorá je v názve správy znie: áno! Centrálna banka - pre všetkých!


Doteraz boli medzi centrálnymi bankami a fyzickými osobami sprostredkovatelia v osobe komerčných bank. Oficiálny model digitálnej meny predpokladá, že vzťah medzi centrálnou bankou a fyzickými osobami bude priamy, posledne menovaní budú mať v centrálnej banke vkladové účty. Komerčné banky budú piatym kolesom na voze. Zmiznú. 


Bankový svet stojí pred voľbou medzi zlou a veľmi zlou: buď sa bankový systém zrúti v dôsledku úteku fyzických osôb z komerčných bánk, alebo komerčné banky zomrú v dôsledku menovej reformy - prechodu od hotovosti na digitálnu menu. Ak sa Amerika rozhodne pre menovú reformu, bude to mat konfiškačný charakter. Hlavnou obeťou prechodu od hotovostného dolára na digitálny budú tí, ktorí majú nahromadených najviac papierikov z tlačiarenského stroja Federálneho rezervného systému USA.


P.S . Podľa rôznych odhadov je v Rusku k dnešnému dňu od 40 do 80 miliárd dolárov amerických bankoviek.


Táto pandémia odhalila zbytočnosť tradičnej ekonomiky
Po Covid-19 by našou prioritou malo byť vybudovanie odolných systémov výslovne navrhnutých tak, aby odolali najhorším scenárom Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Mário Martinka