Trump hovorí, že americkou políciou je zabitých „viac bielych ľudí“ ako černochov
15 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Prezident Donald Trump v utorok bagatelizoval policajné násilie voči čiernym ľuďom a vyhlásil, že policajní dôstojníci zabili „viac bielych ľudí“.


Počas rozhovoru republikánsky prezident čelil otázke, prečo černosi umierajú v spojitosti s orgánmi činnými v trestnom konaní. "A takisto aj bieli ľudia, a takisto aj bieli ľudia. Čo za hrozné otázky sa to pýtate. A takisto aj bieli ľudia. Mimochodom, viac bielych ľudí. Viac bielych ľudí, “odpovedal Trump, píše ijr.org.

Policajné násilie voči africkým Američanom bolo v Spojených štátoch v centre pozornosti po smrti Georga Floyda, keď policajt z Minneapolisu kľačal na krku obete takmer deväť minút. Floydova smrť vyvolala protesty nie len po celých Spojených štátoch, ale aj vo svete.

Jozef Banáš: Idiotom sa dobre vládne, keď je akumulácia blbosti na vrchole
Rozhovor s Jozefom Banášom prinielsi české Parlamentní listy Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič


Podľa analýzy Washington Post aktualizovanej v pondelok, polovica ľudí, ktorí boli zastrelení a zabití políciou USA, bola biela, ale čierni Američania sú strieľaní neprimeraným tempom. Černosi predstavujú menej ako 13 percent populácie USA, polícia ich však zabíja dvakrát rýchlejšie ako bielych Američanov.

Nedávne sociálne nepokoje tiež vyvolali nové otázky týkajúce sa pokračujúceho používania bojovej vlajky Konfederácie v niektorých oblastiach krajiny a toho, či by sa sochy na počesť vodcov Konfederácie počas občianskej vojny v USA nemali odstrániť z významných miest na verejnosti.

Na otázku, či by sa táto vlajka mala „zvesiť“, Trump odpovedal: „Poznám ľudí, ktorí majú radi  Konfederačnú vlajku a nemyslia na otroctvo.“ Dodal: „Je to sloboda prejavu“, či už ide o vlajku Konfederácie „alebo o Black Lives Matter alebo o čokoľvek iné, o čom chcete hovoriť.“

Britskí policajti ignorovali moderné otroctvo v textilných manufaktúrach. Báli sa obvinenia z rasizmu
Britská polícia ignorovala manufaktúry plné prevažne juhoázijských pracovníkov v britskom módnom priemysle kvôli obavám z toho, že by boli označení za rasistov. Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Mário Martinka