Súčasťou novely o prokuratúre bude podľa Šeligu aj úprava voľby špeciálneho prokurátora
15 | 07 | 2020 I SITA

Súčasťou novely zákona o prokuratúre bude aj úprava spôsobu voľby a odvolávania špeciálneho prokurátora. Na dnešnej tlačovej konferencii v budove Národnej rady SR (NR SR) to povedal podpredseda parlamentu a vládnej strany Za ľudí Juraj Šeliga.


Ozrejmil, že o doplnení pozmeňovacieho návrhu k novele zákona o prokuratúre, ktorú parlament schváli na prebiehajúcej schôdzi parlamentu, rozhodol na dnešnom rokovaní ústavnoprávny výbor NR SR.

Šeliga zároveň vysvetlil, že súčasťou pozmeňovacieho návrhu je aj opatrenie, na základe ktorého ten, kto bude chcieť kandidovať za generálneho prokurátora, nesmie posledné dva roky vykonávať politickú funkciu. Podľa jeho slov sa taktiež rozšíri okruh ľudí, ktorí budú môcť navrhovať kandidátov na generálneho prokurátora.

„Toto je cesta, aby na Slovensku platila spravodlivosť pre všetkých, aby aj generálny, aj špeciálny prokurátor prešli tvrdým výberovým konaním. V súvislosti s odvolávaním generálneho prokurátora tu zaznela na našu adresu kritika, že ten proces chceme politicky zneužívať. Preto podotýkam, že proces odvolávania generálneho prokurátora z jeho funkcie bude trojstupňový," uviedol Šeliga.

Minimálna mzda pre rok 2021 by mala dosiahnuť sumu 620 eur (aktualizácia)
Podľa ministra práce sa po novom zavedie aj tzv. "štartovacia mzda". Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | Peter Haluza


Novela zákona o prokuratúre od koaličných poslancov, ktorú parlament na júnovej schôdzi posunul do druhého čítania, zavádza nové pravidlá výberu kandidáta na generálneho prokurátora. Najzásadnejším je, že na funkciu šéfa prokuratúry môže kandidovať aj osoba, ktorá nie je prokurátorom. Doteraz sa o túto funkciu mohli uchádzať len prokurátori.

Novelu kritizujú predovšetkým poslanci parlamentných opozičných strán Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) a Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Podpredseda parlamentu Peter Pellegrini označil novelu zákona ako „Lex Lipšic“ a považuje ju za snahu o spolitizovanie prokuratúry. Za správne zmeny vníma verejný híring kandidátov a rozšírenie možností pre tých, ktorí môžu kandidátov na generálneho prokurátora navrhovať.

Súčasný generálny prokurátor Jaromír Čižnár skončí vo funkcii v piatok 17. júla. Nového kandidáta na šéfa prokuratúry by podľa predbežných predpokladov mohli poslanci zvoliť niekedy v septembri.

Robert Kaliňák nebude kandidovať za podpredsedu strany, povedal Fico
Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák nebude opätovne kandidovať na víkendovom sneme Smeru – sociálna demokracia (Smer-SD) za podpredsedu strany. Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | SITA