Obchodné komory a združenia žiadajú od vlády zmeny v piatich oblastiach daňového systému
15 | 07 | 2020 I SITA

Koalícia 15 zamestnávateľských združení, obchodných komôr a profesijných asociácií identifikovala päť hlavných oblastí v daňovom systéme, ktorých vylepšením by sa výrazne pomohlo podnikateľskému prostrediu.


Žiadajú predovšetkým zásadnú daňovú podporu inovácií a investícií, daňovú podporu rekapitalizácie firiem, zreálnenie daňovej amortizácie majetku, odstránenie daňových prekážok reorganizácie podnikania a odstránenie komparatívnych nevýhod Slovenska v oblasti DPH.

Svoj Daňový manifest 2020, ako súbor navrhovaných opatrení nazvali, adresovali ministrovi financií Eduardovi Hegerovi s tým, že v prípade ich včasnej implementácie môžu výrazne pomôcť podnikateľskému prostrediu zápasiacemu s koronakrízou.

Daňový manifest pritom podľa združení a obchodných komôr nemá ambíciu nahradiť komplexnú daňovú reformu. Obsahuje podľa nich čiastkové a pomerne rýchlo implementovateľné proreformné opatrenia v oblastiach, kde Slovensko v porovnaní ostatnými krajinami Európy výrazne zaostáva.

Minimálna mzda pre rok 2021 by mala dosiahnuť sumu 620 eur (aktualizácia)
Podľa ministra práce sa po novom zavedie aj tzv. "štartovacia mzda". Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | Peter Haluza


„Daňový manifest 2020 obsahuje zhrnutie vybraných opatrení, ktoré by priniesli výrazné zlepšenie slovenského daňového prostredia už v blízkej dobe. Chceme tak podnietiť odbornú diskusiu v oblasti daní, aby sa opatrenia podarilo zakomponovať už v rámci aktuálne prebiehajúcich príprav novelizácií mnohých daňových zákonov," uviedol prezident Slovenskej asociácie finančníkov Andrej Révay.

Návrh spomínaných opatrení v piatich hlavných oblastiach podľa signatárov manifestu vznikol ako produkt komparatívnych analýz a dôsledných technických diskusií za intenzívnej účasti podnikateľov.

Pod manifest zaslaný ministrovi financií sa pritom podpísali Americká obchodná komora v SR, Asociácia priemyselných zväzov, Britská obchodná komora v SR, Francúzsko-slovenská obchodná komora, Holandská obchodná komora v SR, Industry Innovation Cluster, Klub 500, Republiková únia zamestnávateľov, Slovak Venture Capital and Private Equity Association, Slovenská asociácia finančníkov, Slovenská asociácia malých a stredných podnikov a živnostníkov, Slovenská aliancia pre inovačnú ekonomiku, Slovenská komora daňových poradcov, Slovensko-nemecká obchodná a priemyselná komora a Slovensko-rakúska obchodná komora.

Príspevky pre zamestnávateľov a SZČO na udržanie zamestnanosti budú úrady poskytovať do konca septembra
Príspevky na udržanie zamestnanosti pre zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) budú úrady práce a sociálnych vecí poskytovať do konca septembra tohto roka. Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | SITA