Masívny požiar v Egypte spôsobený únikom ropy zranil 17 ľudí a spálil 20 áut (VIDEO)
15 | 07 | 2020 I Timotej Dudka

Na púštnej diaľnici medzi Káhirou a Ismailiou v Egypte vypukol obrovský požiar, ktorý zranil 17 ľudí, spálil 20 áut a spôsobil nevyčísliteľné škody na majetku, informuje spravodajský portál Middleeastmonitor.


Iskra z jedného z vozidiel vznietila ropu, ktorá unikala z ropovodu vedúceho z prístavu Shuqair v Červenom mori do rafinérskeho komplexu Mostorod vo Veľkej Káhire, uviedlo egyptské ministerstvo.


Na videozázname požiaru je vidieť hustý čierny dym stúpajúci z horiacich áut. Incident vyvoláva vážne otázky týkajúce sa bezpečnostných noriem a protipožiarnych predpisov v Egypte.



Ministerstvo sa nevyjadrilo k tomu, prečo z ropovodu uniká ropa a tým smrteľne ohrozuje verejnosť, iba nechali odstrániť ropovod z cesty, ale autá i naďalej prechádzali okolo. K incidentu došlo len tri dni po vypuknutí veľkého požiaru na trhu v káhirskej štvrti Helwan.



Úrady uviedli, že požiar vypukol po elektrickom skrate, avšak očití svedkovia uviedli, že začal horieť odpadkový kôš a následne sa požiar rozšíril do obchodu hneď vedľa trhu. Incident spôsobil značné škody asi 500 obchodom a obchodníkom predávajúcim v areáli.


Koncom júna zomrelo pri požiari v egyptskej nemocnici v Alexandrii sedem pacientov, ktorí sa liečili z nákazy koronavírusom. Za zdroj požiaru sa považuje elektrický skrat v klimatizácii na jednotke intenzívnej starostlivosti. Incident sa odohral krátko po májovom požiari v Káhire.


Zrážky na hraniciach Azerbajdžanu s Arménskom si vyžiadali najmenej 16 obetí
Najmenej 16 ľudí prišlo o život počas dvoch dní bojov na hraniciach Azerbajdžanu s Arménskom, pri ktorých bolo použité delostrelectvo a drony. Informovala o tom v utorok agentúra AP. Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR