Akcie spoločnosti Moderna výrazne stúpli po informáciách o úspechu vývoja vakcíny na COVID - 19
15 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Akcie spoločnosti Moderna prudko vzrástli po tom, ako spoločnosť oznámila, že jej vakcína, ktorá má zabrániť nakazeniu sa vírusom Covid-19, vyvolala „robustnú“ imunitnú odpoveď u všetkých 45 pacientov.


Akcie Moderny vzrástli o viac ako 16% iba pár hodín po tom ako sa správa dostala do médií, píše cnbc.com.

Všetkých 45 pacientov si vytvorilo neutralizujúce protilátky, ktoré podľa vedcov sú dôležité na vybudovanie imunity. Vakcína vyzerá sľubne v tom, že môže poskytnúť určitú ochranu proti koronavírusu. V štúdii dostal každý účastník 25, 100 alebo 250 mikrogramovú dávku, pričom v každej dávkovej skupine bolo 15 ľudí. Účastníci dostali dve dávky potenciálnej vakcíny.

Po dvoch očkovaniach vakcína vyvolala „robustnú“ imunitnú reakciu u všetkých účastníkoch... uviedla Moderna. Spoločnosť uviedla, že hladiny neutralizačných protilátok u pacientov v skupine s vysokou dávkou boli štvornásobne vyššie ako v prípade pacientov, ktorí sa z Covid-19 vyliečili.

„Tieto údaje fázy 1 ukazujú, že vakcinácia mRNA-1273 vyvoláva silnú imunitnú odpoveď vo všetkých úrovniach dávky a jednoznačne podporuje výber 100 µg v primárnom a posilňovacom režime ako optimálnu dávku pre štúdiu v prípade tretej fázy ( testovania ),“ vyhlásil hlavný lekár Moderny, Tal Zaks. "Tešíme sa, že tento mesiac začneme s fázou 3... aby sme demonštrovali schopnosť našej vakcíny významne znížiť riziko vírusu COVID-19."

"Sme si istí, že do konca roka 2020 budeme mať desiatky miliónov dávok vakcíny", tvrdí Biely dom
Trumpová administratíva očakáva, že do konca roka bude mať desiatky miliónov dávok vakcíny proti koronavírusu, uviedol v pondelok počas tlačového brífingu s novinármi oficiálny predstaviteľ. Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | Mário Martinka


V máji spoločnosť zverejnila predbežné informácie z počiatočnej fázy testovania, ale v správe chýbali všetky údaje a ešte nebola podrobená nezávislému preskúmaniu. Moderna uviedla, že vakcína je všeobecne dobre tolerovaná, ale viac ako polovica účastníkov hlásila mierne alebo stredne ťažké príznaky, ako sú únava, bolesti svalov alebo bolesť v mieste vpichu. Vyhodnocovanie trvanlivosti imunitných odpovedí pokračuje, uviedla Moderna a účastníci budú sledovaní jeden rok po druhej vakcinácii.

Úsilie Moderny je iba jedným z niekoľkých pokusov na vývoji vakcíny proti Covid-19. Choroba nakazila viac ako 13 miliónov ľudí a zabila najmenej 573 200 ľudí na celom svete. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa celosvetovo vyvíja viac ako 100 vakcín.

V USA sa pripravuje veľkolepá konfiškačná menová reforma (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová


Začiatkom utorka Moderna oznámila, že začne 27. júla ďalšiu fázu pokusov. Podľa ClinicalTrials.gov sa do štúdie prihlási 30 000 účastníkov na 87 miestach. Účastníci experimentu dostanú 100 mikrogramovú dávku potenciálnej vakcíny prvý deň a o ďalších 29 dní neskôr dostanú druhú. Niektorí pacienti dostanú placebo.

Experimentálna vakcína Moderny obsahuje genetický materiál nazývaný messenger RNA alebo mRNA. MRNA je genetický kód, ktorý hovorí bunkám, čo sa má stavať - v tomto prípade antigén, ktorý môže vyvolať imunitnú odpoveď na vírus.

Vedci stále získavajú nové informácie o kľúčových aspektoch vírusu, vrátane toho, ako imunitné systémy reagujú po tom, čo je človek vystavený vírusu. Tieto informácie môžu mať dôležitý dopad na vývoj očkovacej látky, vrátane toho, ako rýchlo sa môže nasadiť verejnosti. Cieľom USA je dodať 300 miliónov dávok vakcíny proti Covid-19 začiatkom roku 2021.

Anthony Fauci, národný špičkový odborník na infekčné choroby vychvaľuje vakcínu spoločnosti Moderna. V pondelok uviedol, že je„opatrne optimistický“ v tom, že vedci dokážu do konca roka alebo začiatkom roku 2021 vyrobiť aspoň jednu bezpečnú a účinnú vakcínu.

Kráľovná Alžbeta II. predstavila svoju vlastnú značku ginu
Britská kráľovná Alžbeta II. predstavila svoj vlastný gin založený na prísadách zo svojej záhrady. Informoval o tom v utorok webový spravodajský portál The Brussels Times. Čítať ďalej
14 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR