Zvyšuje náchylnosť na koronavírus farba pleti a nedostatok vitamínu D?
14 | 07 | 2020 I Natália Sollárová

Štatistiky ukazujú, že v miere náchylnosti na nový koronavírus môže hrať úlohu aj etnická príslušnosť. Lekári v rámci prevencie odporúčajú dopĺňanie vitamínu D, ktorý zvyšuje šance organizmu v boji proti vírusom. Píše portál idnes.cz.


Podľa britských štatistík majú vyššiu náchylnosť na ochorenie COVID-19 skôr etnické menšiny ako Európania. Správa agentúry Public Health England (PHE) uvádza, že koronavírusom sa najčastejšie nakazili černosi (1135 prípadov na 100-tisíc obyvateľov) a najmenej belosi (444 prípadov na 100-tisíc obyvateľov). Podobné zistenia ukázali aj štatistiky Spojených štátov amerických.

Jennifer Dixonová, riaditeľka charitatívnej organizácie Health  Foundation si myslí, že „jednou z hlavných príčin zlého zdravia menšín je ich diskriminácia“. Takéto vysvetlenie ale nezohľadňuje ďalšie možné faktory, napríklad povolanie, zdravotný stav či obezitu. Ako ďalej píše idnes.cz, za uvedenými číslami sú pravdepodobne kombinácie rôznych vplyvov: hygienické návyky, počet osôb v domácnosti, vzdelanie, strava a životný štýl. Nedostatky v niektorej z týchto oblastí sa v posledných mesiacoch ukázali ako rizikový faktor, ktorý zvyšuje pravdepodobnosť nákazy.

Čo bude s koronavírusom? Profesorka naznačila štyri možné scenáre
Počas uplynulého víkendu nehlásil Londýn, Škótsko ani Severné Írsko jediný prípad úmrtia na Covid-19, pripomína profesorka Devi Sridharová v komentári pre server The Guardian. Čítať ďalej
14 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič


Lekári však podľa portálu idnes.cz upozorňujú ešte na jeden možný dôvod a tým je nedostatok vitamínu D. Jeho vznik sa deje premenou slnečného žiarenia prijímaného pokožkou a ľudia s tmavou pleťou ho absorbujú menej. Chronický nedostatok tohto vitamínu však majú i Európania.

Štátna zdravotná služba NHS v Británii preto zvažuje plošné podávanie vitamínu D pacientom a rizikovým skupinám. „Vitamín D môžeme považovať za takmer ideálny liek, ktorý pomôže organizmu vyrovnať sa s vírusovou infekciou dýchacích ciest,“ vysvetľuje Adrian Martineau, profesor odboru infekčných chorôb a imunológie, ktorý zároveň vedie celoštátnu štúdiu o súvislosti medzi nákazou koronavírusom a nedostatkom „déčka“.

Podľa neho tento vitamín „zvyšuje schopnosť buniek ubrániť sa vírusom a zároveň zmierňuje zápaly, ktoré sú pri COVID-19 veľkým problémom“. Zároveň však dodal, že sa zatiaľ neuskutočnili žiadne klinické štúdie, ktoré by jednoznačne potvrdili preventívne účinky vitamínu D v prípade nového koronavírusu.

Štúdia potvrdila, že nová verzia koronavírusu je nákazlivejšia
Z Európy do Spojených štátov sa rozšírila nová forma koronavírusu. Vyplýva to z výsledkov globálnej štúdie. Čítať ďalej
04 | 07 | 2020 | Peter Haluza, SITA


Napriek chýbajúcim dôkazom, ale v súlade s lekárskymi odporúčaniami o bezpečnosti tohto výživového doplnku v Spojenom kráľovstve odporučili doplňovanie vitamínu D v dávke 10 mikrogramov denne, zvlášť v období karantény a zákazu vychádzania. Podobne škótska vláda pred niekoľkými dňami vyzvala rizikové skupiny, aby ho užívali v rámci prevencie.

Dôležité je ale dodržiavať lekárom predpísané množstvo, pretože nadbytok vitamínu D môže byť toxický. Ideálne je dopĺňať ho prostredníctvom slnka, kedy predávkovanie nehrozí, alebo aspoň vhodnou stravou. Za bezpečné môžeme považovať maximálne do 4000 IU jednotiek denne a najlepšie pod medicínskym dohľadom, píše idnes.cz.

Z prírodných zdrojov sa „déčko“, predovšetkým D3, nachádza v kvalitnom rybacom tuku, pečeni či tučných rybách. Významné množstvo dokonca obsahuje i bravčová masť či slanina. Rovnako žĺtka z domácich vajec, ale tiež morské plody, napríklad krevety. Aj tu však platí, že všetko s mierou. V hubách, ktoré rástli na slnku, niektorých mliečnych produktoch, tofu či pomarančovom džúse je zas v istom množstve zastúpený vitamín D2.

Koronavírus nepochádza z Číny, tvrdí známy britský epidemiológ
Jeden z popredných svetových epidemiológov si myslí, že koronavírus nemusí pochádzať z Číny, pričom existujú vzorky Covid-19 zo Španielska, ktoré sa objavili už začiatkom roku 2019. Príbeh koronavírusu nás stále udivuje, informuje portál... Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Marek Molnár