Volebná komisia v Bielorusku odmietla zaregistrovať Babaryku za kandidáta na prezidenta
14 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Bieloruská ústredná volebná komisia odmietla v utorok zaregistrovať kandidatúru Viktara Babaryku, ktorý sa chcel uchádzať o prezidentský úrad v augustových voľbách, informovala agentúra AFP.


Volebná komisia jednohlasne odmietla Babarykovu kandidatúru. Bývalého riaditeľa banky Belgazprombank médiá považovali za hlavného rivala dlhoročného prezidenta Alexandra Lukašenka. Dôvodom odmietnutia kandidatúry je vyšetrovanie Belgazprombanku v súvislosti s podozrením z daňových únikov a prania špinavých peňazí.

Belgazprombank je najväčšia banka v Bielorusku a je dcérskou spoločnosťou ruského energetického gigantu Gazprom. Minulý týždeň polícia v tejto súvislosti Babaryku a jeho syna Edvarda zadržala a predviedla na výsluch.

Spravodajský portál Novaja gazeta informoval, že Babarykovcov zadržali vo štvrtok ráno po tom, ako volebnej komisii odovzdali ďalšie hárky s podpismi na podporu kandidatúry Viktara Babaryku v prezidentských voľbách. Po zadržaní ich oboch previedli na výsluch na oddelenie vyšetrovania finančnej trestnej činnosti pôsobiace v rámci Výboru štátnej kontroly (KGK).

Vyšetrovanie Belgazprombanku a ďalších spoločností Babaryka minulý týždeň označil za "nátlakovú taktiku". Zdôraznil, že banka za jeho vedenia prešla auditmi bieloruských i zahraničných spoločností a voči jej činnosti nikdy nemali výhrady ani bieloruské vládne orgány.

Spravodajca OSN pre slobodu prejavu obvinil Trumpa z útokov na médiá
Osobitný spravodajca OSN pre slobodu prejavu David Kaye obvinil prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa z "prudkých útokov" na americké aj svetové médiá. V pondelok o tom informovala agentúra Reuters. Čítať ďalej
14 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR