Spravodajca OSN pre slobodu prejavu obvinil Trumpa z útokov na médiá
14 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Osobitný spravodajca OSN pre slobodu prejavu David Kaye obvinil prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa z "prudkých útokov" na americké aj svetové médiá. V pondelok o tom informovala agentúra Reuters.


"Hlavným problémom posledných štyroch rokov je očividne spôsob, akým sa tento konkrétny prezident správa k médiám - ako ich ohovára, ako očierňuje slobodu prejavu," povedal Kaye novinárom v Ženeve.

Za útoky Kaye považuje kritizovanie reportérov, šírenie dezinformácií, ako i spoluprácu Bieleho domu s konzervatívnymi médiami. Vyjadril sa tak na svojej poslednej oficiálnej tlačovej konferencii vo funkcii, ktorú musí opustiť koncom tohto mesiaca.

Kaye taktiež hovoril o negatívnom vplyve "efektu Trumpa" na slobodu globálnych médií. Predchádzajúce americké administratívy podľa neho ráznejšie odsúdili útoky na médiá. Biely dom sa ku komentárom nevyjadril.

Odborník OSN okrem Spojených štátov kritizoval aj "vysoko represívny" postoj Číny. "To, čo Čína považuje za organizovaný prístup ku riadeniu internetu a spôsob, akým vníma kontrolu slobody prejavu vo všeobecnosti, predstavuje veľkú výzvu pre demokratický svet, s ktorou sa musí vyrovnať," vyjadril sa Kaye.

Bývalý Trumpov poradca tvrdí, že ľudia budú „šokovaní“ pri odhaleniach z Wu-chanu
Steve Bannon, bývalý poradca Donalda Trumpa, tvrdí, že sa čínski „vírusoví experti“ dostali na Západ a teraz spolupracujú so spravodajskými agentúrami, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Marek Molnár