Situácia s mýtnym tendrom sa opakuje. Tentoraz ide o eZnámky
14 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok
Podobný problém ako pri mýtnom tendri z roku 2009 sa zrejme opakuje aj teraz. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) zverila nový systém kontroly eZnámok spoločnosti Betamon. Ďiaľničiari zaplatia vyše 9 miliónov eur no zariadenia na kontrolu nedostanú. 

Obdobný problém bol aj s mýtom v roku 2009 keď na vybudovanie mýtnych brán získala zmluvu firma SkyToll. O tom, že aktuálny mýtny systém chce odkúpiť a následne ho prevádzkovať minister Andrej Doležal (Sme rodina) informujú Hospodárske noviny. 

„Opakuje sa tak model z neslávneho mýta a je to v rozpore s trendmi, ktoré pre obstarávanie v IT majú platiť, ak štát totiž za niečo zaplatí, stáva sa to vrátane autorských práv jeho vlastníctvom,“ hovorí Xénia Makarová z nadácie Zastavme korupciu. 

Problém totiž spočíva v tom, že ďiaľničiari síce Betamontu zaplatia no zariadenia nedostanú. Podľa Makarovej môže ísť o obmedzovanie súťaže do budúcna pretože tákáte riešenie má už dopredu protežovať pôvodného dodávateľa technologického riešenia. 

V orgánoch Betamontu mal pritom zároveň ešte donedávna figurovať aj blízky príbuzný ministra Doležala, doplnila Makarová. Rezort sa bráni a tvrdí, že švagriná ministra už v orgánoch firmy nepracuje a z tohto dôvodu nejde o konflikt záujmov. 

Gröhling zostáva vo funkcii ministra školstva
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) nateraz zostáva vo funkcii šéfa rezortu. Čítať ďalej
14 | 07 | 2020 | SITA


Hospodárske noviny vysvetľujú, že vlastníkom komponentov nového systému má by počas poskytovania služby práve súkromná spoločnosť. No podľa zmluvy má NDS právo požadovať prevedenie dopredu vybraných komponentov. 

„Tento zoznam HW komponentov bude zadefinovaný pred ich prevodom do vlastníctva NDS. Prevod týchto komponentov do vlastníctva NDS sa vykoná na základe odpredaja iba za zostatkovú cenu vybraných zariadení v zmysle účtovných pravidiel Slovenskej republiky,“ tvrdí Eva Žigová, hovorkyňa NDS. 

Betamont mal v súťaži uspieť s najnižšou cenovou ponukou vo výške 7,6 milióna eur bez DPH. Na druhom mieste skončila spoločnosť PPA Inžiniering, ktorá ponúkala cenu 8,1 milióna eur a tretím subjektom bola firma Softip s ponukou 8,3 milióna eur. 

Hoci NDS disponuje systémom na kontrolu eZnámok Žigová hovorí, že spoločnosť v pravidelných intervaloch zabezpečuje inováciu kontrolného systému. Nová zmluva za takmer 7,6-milióna eur má súčasnému systému zabezpečiť podporu a rozvoj či dobudovanie nových kontrolných brán. 

Zmluva sa týka napríklad výmeny starých kamier za nové, vysvetľujú Hospodárske noviny. Firma má zabezpečiť aj väčší počet kontrolných bodov a vykonať kompletnú modernizáciu. Systém bude podľa vyjadrenia Betamontu musieť zabezpečiť aj službu nepretržitého bezpečnostného manažmentu a riadenia kybernetických bezpečnostných incidentov v zmysle zákona o kybernetickej bezpečnosti. 

Strana Vlasť má miliónový dlh, Harabin sa od neho dištancuje
14 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok