Rusko dodalo prvú várku arktickej ropy do Číny
14 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Ruský energetický gigant Gazprom Neft začal dodávať do Číny ropu zo svojho nového ropného poľa Novy Port v Arktickom regióne. Spoločnosť oznámila, že prvá várka vo výške 144 000 ton ropy bola dodaná do prístavu Yantai, informuje portál RT.


Trasa tankera z Murmanska do Yantai prechádza cez Arktické more a tri oceány, pričom trvá 47 dní.

„Úspešné skúsenosti s predajom arktickej ropy na európskom trhu a dôkladný prehľad o ázijsko-tichomorských trhoch umožňujú spoločnosti Gazprom Neft ponúkať ázijským partnerom ropu Novy Port s jedinečnou celoročnou logistickou schémou,“ uviedol zástupca generálneho riaditeľa spoločnosti Gazprom Anatoly Cherner.

„Berúc do úvahy plány spoločnosti na rozšírenie dodávok arktickej ropy, rozvoj spolupráce s kupujúcimi v Číne a ďalších krajinách ázijsko-tichomorského regiónu, má pre nás tento krok veľký strategický význam,“ dodal Cherner.

Spoločnosť Gazprom Neft začala vyvážať ropu vyrábanú v Arktickom regióne v roku 2013, keď do európskych krajín dodala viac ako 40 miliónov ton. Zmesové odrody zahŕňajú ARCO (Prirazlomnoye field) a Novy Port (Novoportovskoye field).

Čína uvalila odvetné sankcie na amerických kongresmanov
Čína oznámila v pondelok odvetné sankcie voči predstaviteľom USA, ktoré uvalila na troch republikánskych senátorov a diplomata v súvislosti s prehlbujúcim sa sporom okolo zaobchádzania Pekingu s ujgurskou menšinou. Informovala o tom agentúra... Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Vďaka svojim 250 miliónom ton rezerv je ropné pole Novy Port jedným z najväčších polí kondenzácie ropy a plynu v ruskej Arktíde. Nachádza sa na polostrove Yamal.

Spoločnosť Gazprom Neft používa na zásobovanie ropou z arktických polí jedinečný dopravný a logistický systém, ktorý zabezpečuje celoročný vývoz pri minimálnych nákladoch. Zahŕňa ropnú výrobnú platformu Prirazlomnaya, ropný terminál Arctic Gates v zálive Ob, zosilnený tanker s flotilou, vrátane palivových lodí LNG, doprovodných ľadoborcov a terminálov na prepravu ropy na mori v Murmansku.

Účinnosť a bezpečnosť je zabezpečená prvým digitálnym systémom riadenia logistiky Arktídy na svete, ktorý sa volá “Captain” (kapitán).

Vzťahy medzi USA a Ruskom sú "takmer na dne"
"Hrozný" stav vzťahov medzi USA a Ruskom nie je to, čo iné krajiny očakávajú od dvoch krajín s najväčším jadrovým arzenálom na svete, uviedol hovorca prezidenta Putina, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Marek Molnár