Poslanci schválili skrátené konanie k návrhu novely tohtoročného štátneho rozpočtu
14 | 07 | 2020 I SITA

Parlament prerokuje návrh novely zákona o štátnom rozpočte na tento rok v expresnom režime. Poslanci totiž v utorok schválili návrh na skrátené legislatívne konanie.


Novela pritom počíta v tomto roku so schodkom až takmer 12 miliárd eur. Pôvodný deficit štátneho rozpočtu tak navyšuje až o 9,2 miliardy eur. Podľa rezortu financií, ktorý návrh novely pripravil, tieto čísla zohľadňujú negatívny vplyv pandémie, ale aj pôvodne nepokrytých výdavkov, na verejné financie.

Podľa ministra financií Eduarda Hegera novela rozpočtu konečne ukazuje pravdu. Tvrdí totiž, že už v čase vlaňajšieho schvaľovania rozpočtu bolo jasné, že rozpočtovaný deficit na úrovni 0,5 % hrubého domáceho produktu je nereálny.

Podľa 55 percent respondentov je dnešný interrupčný zákon primeraný
Podľa 55 percent respondentov je dnešný interrupčný zákon primeraný a netreba ho meniť. Vyplýva to z výskumu, ktorý realizoval Inštitút pre verejné otázky (IVO), ktorý o výsledkoch prieskumu informoval agentúru SITA. Čítať ďalej
14 | 07 | 2020 | SITA


Nová vláda pritom podľa Hegera navyše našla poddimenzované rozpočty jednotlivých kapitol a rozpočtovo nekryté výdavky. Samostatnou kapitolou je koronakríza, ktorá taktiež výrazne zvyšuje tlak na rozpočet štátu. Opozícia kritizuje najmä rapídne zvyšovanie výdavkov, za ktorým podľa exministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD) nie je vidieť žiaden obsah.

Celkové výdavky štátneho rozpočtu sa pritom v novele zvyšujú o takmer 7,8 miliardy eur, z čoho väčšinu v sume 4,9 miliardy eur tvoria výdavky priamo súvisiace s pandémiou nového koronavírusu. Ide najmä o pokrytie dodatočných výdavkov Sociálnej poisťovne, rezortu práce, výpadku zdravotného poistenia, či dodatočných potrieb ďalších štátnych úradov vplyvom pandémie.

Ďalších 2,9 miliardy eur predstavujú výdavky na zabezpečenie rozpočtovo nekrytých titulov. Na strane príjmov sa zase zohľadňuje hotovostný výpadok daňových aj nedaňových príjmov vplyvom koronakrízy o 1,4 miliardy eur.

František Borbély trest za členstvo v skupine sýkorovcov nedostal
Špecializovaný trestný súd v Pezinku dnes schválil dohodu o vine a treste uzavretú medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry a členmi zločineckej skupiny sýkorovci Františkom Borbélym a Róbertom Baumanom. Čítať ďalej
14 | 07 | 2020 | SITA