Policajt z Pennsylvánie vyvolal nové pobúrenie verejnosti, keď použil rovnaký škrtiaci chmat na iného Afroameričana (VIDEO)
14 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Pennsylvánske úrady spustili nové vyšetrovanie po tom, ako bol dôstojník natáčaný pritom, ako zadržiaval muža kľačaním na jeho krku v Allentowne. Video z incidentu okamžite obletelo internet, čo vyvolalo ďalšie celonárodné pobúrenie nad policajnou brutalitou, informuje portál RT.


Video zachytené pred Nemocnicou svätého Lukáša bolo do veľkej miery zdieľané aktivistami Black Lives Matter a dokonca aj rodinným zástupcom Georga Floyda, Benom Crumpom. Znepokojujúci klip ukazuje dvoch dôstojníkov, ktorí obmedzujú kričiaceho Afroameričana, zatiaľ čo ďalší policajt mu drží koleno na krku.



Tento incident, naneštastie nie tragický, ale bolestne pripomínajúci šokujúcu smrť Georga Floyda, vyvolal výzvy na okamžité prepustenie dôstojníkov.



Malá skupina demonštrantov usporiadala v sobotu večer spontánne zhromaždenie a pochodovala na miestne policajné oddelenie.



V zjavnom pokuse potlačiť napätie vydal šéf policajného oddelenia Allentown Glenn Granitz v nedeľu večer vyhlásenie, v ktorom zdieľal niektoré podrobnosti o incidente a prebiehajúcom vyšetrovaní.



Virálny klip neukazuje, že sa muž nechoval normálne, pričom „zvracal a ohrozoval ľudí na ulici a nakoniec sa zastavil na príjazdovej ceste pohotovosti“, uviedol Granitz.

"Jednotlivec začal kričať a pľuť na dôstojníkov a personál nemocnice. Keď sa dôstojníci pokúšali zadržať jednotlivca, tak sa začal brániť zatknutiu," ďalej poznamenal šéf policajného oddelenia Allentown.

Muž bol následne prevezený do nemocnice, kde bol liečený a neskôr prepustený, dodal Granitz, ubezpečujúc verejnosť, že vyšetrovanie použitia sily dôstojníkov „rýchlo napreduje“.

Granitz na záver sľúbil, že koncom tohto týždňa zverejní ďalšie informácie a „relevantné videá“. Kým krátky klip zdieľaný na internete je „významným“ dôkazom, uviedol, že „sa skúma celá interakcia“.

Desivé video policajných áut NYPD, ktoré prerážajú davy demonštrantov
Dvojica vozidiel NYPD sa vrhla proti davom Newyorčanov, demonštrujúcich vrámci celonárodných protestov, vyvolaných smrťou Georga Floyda rukami polície. Podľa RT k incidentu došlo v Brooklyne . Čítať ďalej
12 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič