Peking tvrdí, že USA sa snažia „narušiť mier“ v Juhočínskom mori po tom, čo Washington formálne odmietol čínske teritoriálne nároky
14 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Čína obvinila USA z toho, že sa snažia vzbudiť napätie medzi mocnosťami, ktoré majú podiel v Juhočínskom mori. Vyhlásenie prichádza po tom, čo Washington formálne odmietol teritoriálne nároky Číny v tomto regióne, informuje portál RT.


Čínske veľvyslanectvo v USA vo výraznom vyhlásení v utorok požiadalo, aby si Washington udržiaval odstup od sporov medzi Pekingom a inými krajinami, ktoré sa domáhajú suverenity nad spornými teritoriálnymi vodami a ostrovčekmi v Juhočínskom mori.

"Radíme USA, aby svedomito dodržala svoj záväzok udržiavať pokojné a stabilné Juhočínske more a aby zastavila pokusy o narušenie a sabotáž regionálneho mieru a stability," prehlásilo veľvyslanectvo.

Okrem Číny si na oblasť vzniesli nárok aj Filipíny, Taiwan, Vietnam, Malajzia, Kambodža a Brunej.

Rusko dodalo prvú várku arktickej ropy do Číny
Ruský energetický gigant Gazprom Neft začal dodávať do Číny ropu zo svojho nového ropného poľa Novy Port v Arktickom regióne. Spoločnosť oznámila, že prvá várka vo výške 144 000 ton ropy bola dodaná do prístavu Yantai, informuje portál... Čítať ďalej
14 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Vyhlásenie prišlo po tom, ako minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo vystúpil proti Číne a jej teritoriálne nároky v regióne odmietol, pričom ich označil ako „úplne nezákonné“. Pompeo obvinil Peking zo šliapania na medzinárodné právo v oblasti a odkázal na rozhodnutie arbitrážneho tribunálu z júla 2016, ktorý rozhodol v prospech Filipín podľa Dohovoru Organizácie Spojených národov o morskom práve (UNCLOS) z roku 1982.

Hoci sú Peking aj Manila zmluvnými stranami dohovoru, USA ho neratifikovali, a preto nemá pri vykonávaní paktu žiadne slovo, uviedlo čínske veľvyslanectvo.

"Pod zámienkou zachovania stability, napínajú svaly a vyvolávajú napätie a konfrontáciu v tejto oblasti," dodalo čínske veľvyslanectvo v USA.

Už tak napäté vzťahy medzi USA a Čínou sa zhoršili po tom, ako Washington minulý týždeň zaradil na čiernu listinu niekoľko vysokopostavených čínskych úradníkov, ktorí, ako tvrdia USA, stáli za porušovaním ľudských práv voči uighurským moslimom v čínskej provincii Sin-ťiang. Peking zakázal vstup do krajiny mnohým americkým predstaviteľom, vrátane senátorov Marcovi Rubiovi a Tedovi Cruzovi.

Vojenskí piloti otestovali najpokročilejšiu verziu ruského „lietajúceho tanku“ Su-25 (VIDEO)
Rusko vylepšuje svoju flotilu útočných lietadiel Sukoi Su-25, aby ešte viac posilnilo ich schopnosť prežiť. Najnovší variant obrneného lietadla je predvedený v akčnom videu, ktoré bolo vydané ruskou armádou, informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 07 | 2020 | Marek Molnár