František Borbély trest za členstvo v skupine sýkorovcov nedostal
14 | 07 | 2020 I SITA

Špecializovaný trestný súd v Pezinku dnes schválil dohodu o vine a treste uzavretú medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry a členmi zločineckej skupiny sýkorovci Františkom Borbélym a Róbertom Baumanom.


Trest za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny však súd Borbélymu neuložil. Za dostatočný totiž považuje sedemročný trest, ktorý Borbélymu uložil v roku 2015 Okresný súd Bratislava II v inom prípade.

Pokiaľ ide o Baumana, v jeho prípade súd odobril navrhovaný trojročný podmienečný trest. Verdikt súdu je právoplatný, keďže súčasťou dohody je záväzok, že sa odsúdení voči nemu neodvolajú.

Podľa prokuratúry bol Borbély pre sýkorovcov činný v období rokov 1997 až 2014 a Bauman v období 2001 až 2013. Podieľali sa napríklad na preberaní nelegálne získaných finančných prostriedkov za takzvanú ochranu. Tie ďalej odovzdávali šéfovi skupiny Róbertovi Lališovi.

Druhý balík opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia bude rozsiahlejší, no taktiež by mal obsahovať hlavne drobné zmeny
Druhý balík opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia by mal byť rozsiahlejší ako ten nedávno schválený, no taktiež by mal obsahovať hlavne menšie zmeny. Čítať ďalej
14 | 07 | 2020 | SITA


František Borbély, ktorý vlastnil napríklad súkromnú bezpečnostnú službu, bol v minulosti viackrát odsúdený za rôznu trestnú činnosť. V roku 2015 uzavrel na Špecializovanom trestnom súde dohodu o vine a treste vo veci drogovej trestnej činnosti.

Neskôr ho Okresný súd Bratislava III uznal za vinného pre skutok hrubého nátlaku a ďalšiu dohodu o vine a treste uzavrel na Okresnom súde Bratislava II v prípade výbuchu auta príslušníka skupiny piťovcov. Za spomenutú trestnú činnosť si odpykával sedemročný trest vo väzení, vo februári tohto roku ho však podmienečne prepustili.

Skupina sýkorovcov pôsobila v Bratislave a okolí, pričom sa živili vydieraním, výpalným, vraždami a inou kriminálnou činnosťou. Po vražde zakladateľa Miroslava Sýkoru vo februári 1997 stál na čele Róbert Lališ zvaný Kýbel. Ten si momentálne vo väzení odpykáva doživotný trest.