Česká vláda podporila návrh ústavného práva brániť sa so zbraňou
14 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič

Česká vláda podporila senátny návrh ústavného zákona, ktorý do Charty základných práv a slobôd zakotví právo brániť seba aj iných so zbraňou za podmienok ustanovených zákonom.


Novinárov o tom informovala ministerka spravodlivosti Marie Benešová (za ANO), informáciu priniesla Česká tlačová kancelária (ČTK) na svojom webovom portále ceskenoviny.cz.

Schválenie sa neočakávalo, podľa podkladov pre rokovanie vlády mal kabinet dať neutrálne stanovisko. Podľa Benešovej ministri návrh podporili po búrlivej diskusii. Vláda vyčlenila 68 vojakov na pomoc v boji s koronavírusom. Minister obrany Ľubomír Metnar (za ANO) povedal, že mnoho ministrov vrátane neho zmenilo pri prerokúvaní návrhu pôvodne odmietavý alebo zdržanlivý názor, a to aj kvôli vývoju bezpečnostnej situácie v Česku.

Česko sa v posledných rokoch opakovane umiestnilo v prvej desiatke najmierumilovnejší krajín, ktorý vydáva britský Inštitút pre hospodárstvo a mier. V aktuálnom rebríčku zverejnenom tento rok v júni si polepšilo na ôsme miesto z vlaňajšieho desiateho. Index je výsledkom hodnotenia v kategóriách, ako sú napríklad miera kriminality, dostupnosť zbraní, veľkosť armády a jej výzbroj, príspevky na mierové misie OSN, vzťahy so susednými krajinami, mierumilovnosť demonštrácií, miera nátlaku politického systému na občanov či účasť na zahraničných konfliktoch.

Manželom, ktorým odobrali zbrane za to, že bránili svoj pozemok, ponúkol miestny obchod zadarmo novú zbraň
Manželskému páru Markovi a Patricii McCloskeyovým, ktorý je neslávne známy tým, že vytiahol zbrane na demonštrantov Black Lives Matter, teraz miestny obchod so zbraňami ponúkol zadarmo zbraň AR-15 potom, čo mu ju polícia zabavila, informuje portál... Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Marek Molnár