Británia zmenila postoj k rúškam, sprísňuje ich nosenie
14 | 07 | 2020 I Natália Sollárová

Premiér Boris Johnson si myslí, že ľudia by mali nosiť rúška aj v obchodoch. Nové nariadenie bude platiť od 24. júla, jeho nerešpektovanie môže vyjsť na pokutu 100 libier. Píše portál bbc.com.


Prekrytie horných dýchacích ciest v uzatvorených priestoroch sa britskej verejnosti odporúča od polovice mája. Od 15. júna je predpísané v prostriedkoch hromadnej dopravy. Nové nariadenie, ktoré má platiť od 24. júla zavádza povinnosť nosiť rúška aj v obchodoch, nebude sa však vzťahovať na zamestnancov maloobchodu. Výnimku tvoria aj deti do 11 rokov, ľudia s niektorými diagnózami či rôznymi „dis“.

Lauboristi kritizovali zbytočne dlhý čas od oznámenia po realizáciu nového opatrenia. Britský minister životného prostredia George Eustice pre BBC uviedol, že účinnosť od 24. júla dáva istý čas na prípravu, ale nosiť sa môžu okamžite. Ľudia sú podľa neho „dostatočne inteligentní a zodpovední“, aby rúška používali a povinnosť mať ich len vysiela silnejší signál, ktorý budú postupne nasledovať vo väčších počtoch.

Trump vystúpil prvý raz na verejonsti v rúšku
Americký prezident Donald Trump sa v sobotu ukázal vôbec prvýkrát na verejnosti s rúškom na tvári, píše agentúra AP. Čítať ďalej
12 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Ochrana tváre v obchodoch je podľa neho vhodným prostriedkom na zmiernenie celkového rizika, toto opatrenie by však v „puboch“, kaviarňach či reštauráciách nefungovalo. Dodržiavanie nového nariadenie bude sledovať polícia, nie obchodníci. Každému, kto ho nebude brať do úvahy, hrozí pokuta 100 libier. V prípade, že ju zaplatí do 14 dní, zníži sa na polovicu.

Od nakupujúcich vo Walese a Severnom Írsku sa rúška momentálne nevyžadujú. Od 10. júla sa však nariaďujú vo verejnej doprave v Severnom Írsku a od 27. júla budú rovnako povinné aj vo Walese, kde má mať prekrytie tváre dokonca 3 vrstvy a platí odporúčanie nosiť ho vždy, keď nie je možné zachovať sociálny odstup.

V Škótsku je povinné nosenie rúška v obchodoch od 10. júla. Polícia počas prvého víkendu neudelila žiadnu pokutu, ktorá je tu stanovená do výšky 60 libier. Starosta Londýna Sadiq Khan pre Today povedal, že od 15. júna policajti zastavili približne 18 500 ľudí, ktorí nemali rúško v mestskej hromadnej doprave a 59 udelili pokutu.

Britskí policajti ignorovali moderné otroctvo v textilných manufaktúrach. Báli sa obvinenia z rasizmu
Britská polícia ignorovala manufaktúry plné prevažne juhoázijských pracovníkov v britskom módnom priemysle kvôli obavám z toho, že by boli označení za rasistov. Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Mário Martinka