Vzťahy medzi USA a Ruskom sú "takmer na dne"
13 | 07 | 2020 I Marek Molnár

"Hrozný" stav vzťahov medzi USA a Ruskom nie je to, čo iné krajiny očakávajú od dvoch krajín s najväčším jadrovým arzenálom na svete, uviedol hovorca prezidenta Putina, informuje portál RT.


"Náš vzťah je takmer na dne. Či už z dvojstranného hľadiska alebo z hľadiska našej zodpovednosti za mnohostranné záležitosti, predovšetkým v oblasti kontroly zbrojenia a strategickej stability, situácia je strašná," uviedol Dmitrij Peskov v rozhovore pre ruskú televíziu.

Poznamenal, že „plaché“ expertné kontakty medzi oboma krajinami zlyhávajú pri zachovávaní strategických dohôd o kontrole zbrojenia, ako je to aj s už zaniknutou Zmluvou o jadrových silách stredného dosahu (INF), ktorá bola minulý rok zrušená na výzvu Washingtonu.

USA pracujú už roky na mechanizmoch kontroly zbraní. Protibalistická raketová zmluva bola zrušená pod vedením Georgea W. Busha, ktorého cieľom bolo chrániť USA a ich spojencov pred možnými útokmi Iránu a Severnej Kórey.

Vrchný veliteľ hnutia Hamas prebehol k Izraelu. Ukradol „nebezpečné dokumenty“
Vrchný vojenský veliteľ hnutia Hamas prebehol do Izraela po tom, čo sa zistilo, že so židovským štátom spolupracuje ako špión, informoval saudskoarabský kanál al-Arabiya. Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Koniec INF nastal po tom, čo USA obvinili Rusko z nesplnenia povinností vyplývajúcich z paktu. Moskva tieto obvinenia poprela a uviedla, že sa jednoducho používajú ako zámienka na presun zodpovednosti za eskalačný krok, pri ktorom USA nechceli prejaviť zodpovednosť.

Washington tvrdil, že zmluvy, ktoré uzavrel s Ruskom, ho zastavili v úplnej konkurencii s Čínou, národom, ktorý nie je rešpektovaný týmito dohodami a americké orgány ho považujú za strategického rivala.

Peskov poukázal na to, že Peking nemožno z hľadiska jadrovej sily porovnávať ani s Ruskom, ani s USA.

"Naše dva národy majú najväčší jadrový arzenál na svete. Žiadna iná krajina, vrátane Číny, sa nemôže s nami porovnávať," ďalej poznamenal hovorca prezidenta Putina.

Zrážky na hraniciach Azerbajdžanu s Arménskom si vyžiadali dve obete
Pohraničné zrážky medzi arménskymi a azerbajdžanskými silami si v nedeľu vyžiadali najmenej dva životy. Z eskalácie napätia sa navzájom obviňujú obe krajiny, ktorých vzťahy už desaťročia komplikuje spor o odštiepenecký región Náhorný... Čítať ďalej
12 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR