Viac ako 600-tisíc Slovákov nikdy nepoužilo internet
13 | 07 | 2020 I SITA

Na Slovensku bolo vlani viac ako 600-tisíc Slovákov, ktorí nikdy nevyužili internetové služby. Podiel ľudí vo veku 16 až 74 rokov, ktorí nikdy nepoužili internet, sa pritom medziročne znížil len mierne, a to o jeden percentuálny bod na 12 %.


Ako ďalej informovala analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková, dôvodom je nízke pokrytie internetom a nedostupnosť internetu z finančných dôvodov najmä v hladových dolinách na východe a juhu Slovenska. Podľa aktuálnych údajov Európskej komisie malo v minulom roku 72 % domácností predplatený niektorý typ ponuky pevného internetu, čo je pod priemerom Európskej únie.

Počet domácností s pokrytím sieťami 4G je na úrovni 89 %, ale je stále pod priemerom únie predstavujúcim 96 %. „Slovensko má stále veľa ľudí, ktorí nikdy nevyužili internetové služby a nemajú žiadne digitálne zručnosti. Aktuálne zhruba dve tretiny Slovákov majú základné digitálne vedomosti. Sem patrí okrem vyhľadávania informácií online pomocou vyhľadávača aj schopnosť komunikovať s ostatnými pomocou mobilného telefónu, emailu alebo chatu. Títo ľudia vedia takisto vytvoriť jednoduchý digitálny obsah ako texty, tabuľky, obrázky či zvukové súbory,“ priblížila Buchláková.

Európska komisia v tejto súvislosti upozorňuje aj na stupňujúce sa bezpečnostné hrozby na internete. V uplynulom roku evidoval približne jeden z troch občanov Európskej únie vo veku 16 až 74 rokov incidenty súvisiace s bezpečnosťou pri používaní internetu na súkromné účely. Najčastejším nahláseným bezpečnostným incidentom bol phishing.

ŠOK: Europoslankyňa Monika Beňová čaká bábätko!
"Čakáme dieťatko, dcérku, som v 6. mesiaci a cítim sa naozaj fantasticky," napísala na sociálnej sieti M. Beňová. Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Peter Haluza


„Za vlaňajšok problém s bezpečnostnými hrozbami uvádza až štvrtina Slovákov, ktorí sú používateľmi internetu. Ľudia sa pred týmito útokmi najčastejšie chránia tým, že sa nepripájajú cez verejné wifi a pravidelne si menia heslá či už v internetbankingu, alebo v mailových kontách či sociálnych sieťach,“ doplnila analytička.

Vlani používalo internet viac ako 80 % Slovákov. Napríklad elektronické bankovníctvo 66 % v porovnaní so 62 % v roku 2018. Slovensko zaznamenalo podľa Buchlákovej značný pokrok vo videohovoroch, pričom túto službu teraz využíva 66 % ľudí, čo v porovnaní s predchádzajúcim rokom predstavuje nárast o 15 percentuálnych bodov. Záujem o online nákupy zostáva stabilný.

Podiel používateľov internetu, ktorí predávajú online, klesol na 27 % a takisto klesol podiel používateľov aktívnych na sociálnych sieťach. Len 72 % používateľov internetu číta správy online, v porovnaní so 77 % v roku 2017a len 6 % absolvovalo kurz online, čo predstavuje jedno z najnižších skóre v únii.

Stovky modelov áut majú problém, zlodeji ich dokážu jednoducho ukradnúť
Bezkľúčové odomykanie a štartovanie áut „keyless systém“ má svoje slabiny, ktoré dokážu využiť zlodeji. Nemecká automobilová asociácia ADAC vyrukovala minulý rok s prieskum, z ktorého vyplýva, že až 97 percent modelov áut sa dá ukradnúť so... Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok