V pondelok sa má uskutočniť prvá poprava na federálnej úrovni v USA za 17 rokov
13 | 07 | 2020 I TASR

D.L. Lee z Yukonu by mal byť usmrtený vo federálnej väznici Terre Haute v štáte Indiana.


Federálny odvolací súd v Spojených štátoch v nedeľu rozhodol, že prvá poprava na federálnej úrovni za takmer 20 rokov sa v pondelok môže uskutočniť podľa plánu, informovala agentúra AP. Rozsudok siedmeho odvolacieho súdu v USA zrušil rozhodnutie súdu nižšieho stupňa, ktoré pozastavilo popravu 47-ročného Daniela Lewisa Leeho.

Lee z Yukonu v štáte Oklahoma by mal byť usmrtený vo federálnej väznici Terre Haute v štáte Indiana smrtiacou injekciou. Odsúdili ho v štáte Arkansas za vraždu obchodníka so zbraňami Williama Muellera, jeho manželky Nancy a ich osemročnej dcéry.

Výbuch na americkej lodi. Zranilo sa 21 námorníkov
Výbuch nastal na palube lietadlovej lode USS Bonhomme Richard v jeho domovskom prístave v San Diegu Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Federálna sudkyňa Jane Magnus-Stinsonová v piatok vyhlásila, že poprava bude pozastavená pre obavy rodiny obetí z koronavírusovej pandémie, ktorá si v USA vyžiadala už viac ako 135.000 životov. Ministerstvo spravodlivosti však uviedlo, že tento súdny príkaz porušil zákon, a preto požiadal odvolací súd, aby rozhodnutie okamžite zrušil.

Odvolací súd rozhodol, že žiadosť rodiny obetí "nemá žiadny preukázateľný právny základ a je preto neopodstatnená". Príbuzní by cestovali tisíce kilometrov, aby boli svedkami popravy v malej miestnosti, kde je dodržiavanie spoločenského odstupu, ktoré má zabrániť šíreniu nového koronavírusu, prakticky nemožné.

Vo väznici Terre Haute doposiaľ potvrdili štyri prípady nákazy a jedno úmrtie. Na federálnom zozname čakateľov na popravu je 62 mien, avšak posledná federálna poprava sa uskutočnila v roku 2003. Trest smrti na štátnej a federálnej úrovni bol postavený mimo zákona rozhodnutím najvyššieho súdu v roku 1972, ale opätovne ho zaviedli v roku 1988.

Rozhodnutie o obnovení popráv na federálnej úrovni bolo kritizované ako nebezpečný a politický krok. Kritici tvrdia, že vláda zbytočne urguje tému, ktorá momentálne nie je vysoko na zozname amerických záujmov.

AKTUÁLNE: Poľské voľby vyhral úradujúci prezident Andrzej Duda
Poľské prezidentské voľby vyhral úradujúci prezident Andrzej Duda. Sčítaných je už viac ako 99 percent hlasov, informovala v pondelok poľská spravodajská televízia TVN24. Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR