Stovky modelov áut majú problém, zlodeji ich dokážu jednoducho ukradnúť
13 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Bezkľúčové odomykanie a štartovanie áut „keyless systém“ má svoje slabiny, ktoré dokážu využiť zlodeji. Nemecká automobilová asociácia ADAC vyrukovala minulý rok s prieskum, z ktorého vyplýva, že až 97 percent modelov áut sa dá ukradnúť so zariadením, ktorého výroba stojí menej ako 100 eur. 


Časopis Auto Bild teraz priblížil výsledky nového testu ADACu z prvého polroka 2020. Experti sa v teste zamerali na zabezpečenie 260 modelov áut ale aj motocyklov. Výsledky ukázali, že v porovnaní s prieskumom z minulého roka sa v tejto oblasti prakticky stále nič zásadné nezmenilo a automobilky problém nezačali riešiť. 

Na druhej strane platí, že automobily, ktoré sú odomykané a zamykané diaľkovým centrálnym zamykaním, a štartujú sa klasickým otočením kľúča, sú oproti modernej keyless technológii bezpečnejšie. 

Bödör svoje zadržanie zrejme očakával, pravdepodobne sa chystal aj na útek
Nitriansky podnikateľ Norbert Bödör sa zrejme na svoje zadržanie pripravoval už v predstihu, vyplýva z dostupných informácií. Naznačujú to najmä majetkové zmeny, ktoré v nedávnej dobe vykonal, ale aj jeho rýchly odchod zo Slovenska.... Čítať ďalej
12 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Pri keyless systéme môžu zlodeji využiť zosilňovač a smerovač signálu. Vďaka jednoduchej technológii dokážu preniesť otvárací či štartovací kód, ktorý vysiela kľúč, aj na väčšiu vzdialenosť. Napríklad ak sa kľúč nachádza v blízkosti dverí domu, potenciálni zlodeji môžu pristúpiť k dverám, signál z kľúča zachytiť a následne ho nasmerovať do vozidla. 

Auto Bild približuje, že napriek všeobecným problémom sa v tomto smere zlepšil napríklad Volkswagen najmä pri pri modeli Golf. Ôsma generácia Golfu využíva ultraširokopásmovú komunikáciu (UWB) medzi kľúčom a vozidlom, ktorá je odolnejšia. Dokáže totiž zistiť, ako ďaleko sa reálne kľúč nachádza a pri istej vzdialenosti vozidlo neodomkne. 

Okrem Volkswagenu sa novou technológiou zabezpečenia môže pochváliť napríklad aj koncern Jaguar Land Rover (JLR). Ide najmä o modely Jaguar i-Pace či E-Pace, či Land Rover Discovery a Range Rover.  

Na Slovensku je oficiálne aktuálne 380 chorých na COVID-19
V posledných dňoch začal počet pozitívne testovaných výraznejšie stúpať. Čítať ďalej
12 | 07 | 2020 | TASR