Kosovský prezident Hashim Thaci dorazil na súd do Haagu. Budú hjo vypočúvať
13 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Kosovský prezident Hashim Thaci v pondelok dorazil do holandského mesta Haag, aby ho vypočúvali medzinárodní prokurátori pre obvinenia z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. O svojej úlohe počas boja Kosovčanov o nezávislosť povedal, že "nikto nemôže prepísať dejiny", informovala agentúra AFP.


"Pre môjho syna, moju rodinu, mojich ľudí a moju krajinu som pripravený čeliť tejto novej výzve a uspieť," povedal Thaci novinárom. "Nikto nemôže prepísať dejiny. To je cena slobody," dodal.

"Verím v dosiahnutie mieru prostredníctvom zmierenia a spravodlivosti. Som zástancom dialógu a (udržiavania) vzťahov so všetkými národmi," povedal Thaci pred vstupom do budovy súdu.

Osobitný súd pre Kosovo (KSC) v Haagu, ktorý sa zaoberá povstaním Kosova proti srbskej vláde z rokov 1998-99, koncom júna obvinil Thaciho, bývalého predsedu parlamentu Kadriho Veseliho a ďalších z vraždy, núteného zmiznutia, prenasledovania a mučenia. Thaci aj Veseli, ktorí slúžili ako vrchní velitelia bývalej Kosovskej oslobodzovacej armády (UČK), tieto obvinenia odmietajú.

Čína uvalila odvetné sankcie na amerických kongresmanov
Čína oznámila v pondelok odvetné sankcie voči predstaviteľom USA, ktoré uvalila na troch republikánskych senátorov a diplomata v súvislosti s prehlbujúcim sa sporom okolo zaobchádzania Pekingu s ujgurskou menšinou. Informovala o tom agentúra... Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Obvinenia vznesené voči Thacimu a Veselimu nie sú konečné a súd bude teraz niekoľko mesiacov rozhodovať, či sú dostatočne podložené na spustenie súdneho procesu. Snahy o vyšetrenie údajných zločinov UČK priamo v Kosove boli dosiaľ marené rozsiahlym zastrašovaním. Thaci prisľúbil, že ak KSC potvrdí obžalobu z vojnových zločinov, odstúpi okamžite z funkcie.

Vojna v Kosove si vyžiadala vyše 10.000 mŕtvych a ďalších 1641 ľudí je stále nezvestných. Konflikt sa skončil po 78-dňovom bombardovaní Srbska silami NATO. Srbsko nezávislosť Kosova stále neuznalo.

Nepokoje v Srbsku: dôvody, režiséri, účinkujúci (Eleny Ponomarovová)
Komentár Eleny Ponomarovovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Iveta Machová