Klus si vie skôr predstaviť nosenie rúšok na verejnosti ako e-karanténu
13 | 07 | 2020 I TASR

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus si vie skôr predstaviť, že v rámci sprísnenia protiepidemiologických opatrení sa budú musieť na verejnosti nosiť ochranné rúška, než by sa mala zaviesť e-karanténa.


Povedal to v pondelok pred rokovaním vlády SR. Doplnil, že urobia všetko preto, aby sa štátna karanténa nemusela opäť zaviesť. "Ak to má byť prvý krok k tomu, aby sme nemuseli urobiť opäť štátnu karanténu alebo e-karanténu, tak si myslím, že aj občania to pochopia," povedal.

Rezort diplomacie je podľa jeho slov pripravený na absolútnu súčinnosť. "Vôbec sa nebránime tej možnosti, že zo všetkých krajín, ale prinajmenšom z tých, ktoré máme na mape červené, by mali občania byť informovaní o tom, ako ďalej postupovať," komentoval Klus s tým, že pripustil informačný chaos. Nateraz si však vie predstaviť informovanie prostredníctvom SMS správ pre všetky krajiny.

Zamestnanosť klesá vo väčšine sektorov, znižujú sa aj mzdy
Zamestnanosť na Slovensku v máji na medziročnej báze klesala vo väčšine odvetví hospodárstva. Najvýraznejšie v ubytovaní, kde sa prepadla o takmer štvrtinu a činnostiach reštaurácií a pohostinstiev s medziročným poklesom o vyše 12 %.... Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | SITA


"Je možné, že otvoríme prípadnú diskusiu o žltých krajinách," povedal. Doplnil tiež, že stále platí zaradenie Chorvátska medzi zelené krajiny. Odporúča vyhnúť sa Záhrebu a Osijeku. Poukázal tiež na to, že Chorváti práve od pondelka sprísňujú pravidlá na vstup do krajiny.

Zdôraznil, že si vie predstaviť prísne tresty pre tých, ktorí na Slovensku ignorujú zavedené opatrenia. "Vieme si predstaviť, že niekto príde z rizikovej krajiny, nakazí svoju vlastnú matku, ktorá skončí na pľúcnej ventilácii, a nie je dostatočne medializované to, že takýto človek by mohol skončiť aj vo väzení, lebo išlo o verejné ohrozenie," uzavrel.

Prepad tržieb v priemysle sa v máji znížil, stále však bol viac ako tretinový
Májové uvoľňovanie pandemických opatrení prinieslo v priemysle len čiastočné oživenie tržieb. Priemyselné podniky totiž v piatom mesiaci evidovali stále medziročný prepad tržieb až o 34,5 %, kým v apríli to bolo až 46,5 %. Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | SITA