Japonsko oficiálne pripravuje úplne novú stíhačku
13 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Nepomenované stíhacie lietadlo nahradí stíhačku F-2, ktorú v súčasnosti prevádzkuje, japonské letectvo.


Japonská vláda oficiálne navrhla časový rozvrh pre nové stíhacie lietadlo určené na zachovanie vzdušnej dominancie nad potenciálnymi severokórejskými a čínskymi protivníkmi. Nepomenované lietadlo, ktoré bude optimalizované na boj vzduch-vzduch, nahradí stíhačku Mitsubishi F-2, ktorá bola pôvodne založená na americkom F-16 Fighting Falcon. Tokio očakáva, že výroba nového lietadla začne v roku 2031, píše popularmechanics.com.

Tento plán stanovila vládnuca japonská liberálna demokratická strana. Počíta sa s výberom hlavného dodávateľa už v októbri 2020. Následne, do roku 2024 bude nasledovať výstavba prototypu lietadla. Prvý let by sa mal uskutočniť v roku 2028 a následne by sa mala začať výroba v roku 2031. Nová stíhačka sa oficiálne pripojí k japonským protivzdušným obranným silám Japonska, japonskému letectvu, v roku 2035.

Výbuch na americkej lodi. Zranilo sa 21 námorníkov
Výbuch nastal na palube lietadlovej lode USS Bonhomme Richard v jeho domovskom prístave v San Diegu Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Japonsko pôvodne plánovalo nahradiť svoju flotilu 200 bojových lietadiel F-15J Eagle, lietadlom Lockheed Martin F-22 Raptor, ale americký kongres, ktorý sa obával úniku technológie F-22, ak by sa lietadlo predalo do zahraničia, prijal zákon zakazujúci export tohto lietadla.

Namiesto toho Japonsko kupuje 157 kusov F-35 Joint Strike Fighters a bude naďalej používať približne 90 Mitsubishi F-2. F-2 je robustnejšia verzia modelu F-16, vyvinutá v 90. rokoch. Japonské letectvo ju má používať do roku 2030. V tomto ruku má F-2  nahradiť nová, ešte nepomenovaná stíhačka. Nie je jasné, koľko lietadiel by Japonsko nakoniec postavilo alebo či by sa lietadlo ponúkalo aj na medzinárodnom trhu. Vzhľadom na extrémne náklady na vývoj stíhačky sa Tokio pravdepodobne pokúsi predať čo najviac lietadiel do zahraničia.

Japonsko čelí ozbrojeným tlakom zo strany svojich susedov, medzi ktoré patrí Čína, Rusko a Severná Kórea. Japonsko má teritoriálne spory s Čínou a Ruskom, pričom Peking a Moskva pravidelne lietajú v blízkosti japonského vzdušného priestoru bojovými lietadlami, čím prejavujú svoju silu. Severná Kórea, hoci je vybavená starnúcim a väčšinou zastaraným letectvom, je vyzbrojená jadrovými zbraňami a považuje Japonsko za nepriateľský štát.

Japonský harmonogram výroby nového stíhacieho lietadla je ambiciózny, ale od roku 2016 do roku 2018 Japonsko už využívalo podobnú bojovú technológiu nazývanú ATD-X. Podľa blogu Alert 5 dostane krajina  z Veľkej Británie pomoc pri vývoji turbínových motorov.

Pentagon vyzbrojuje svojich morských "bielych slonov" balistickými raketami (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
12 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová