Duda pri sčítavaní hlasov mierne vedie pred Trzaskowskim, vyplýva z late pollu
13 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Podľa takzvaného late pollu z nedeľňajšieho druhého kola prezidentských volieb v Poľsku vedie úradujúci prezident Andrzej Duda s vyšším náskokom než podľa predtým zverejneného exit pollu.


Podľa late pollu spoločnosti Ipsos získal Duda 50,8 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho súper varšavský primátor Rafal Trzaskowski 49,2 percenta. Prvý exit poll uvádzal pomer 50,4 ku 49,6 percenta hlasov v prospech Dudu.

S odvolaním sa na správy poľských médií o tom informovala agentúra AP. Podľa nej je rozdiel medzi oboma kandidátmi naďalej taký tesný, že stále nemožno žiadneho z nich označiť za víťaza.

Štatistická odchýlka v exit polloch, prieskumoch medzi voličmi vychádzajúcimi z volebných miestností, totiž predstavuje dve percentá. Veľmi tesný súboj oboch prezidentských kandidátov avizovali už predvolebné prieskumy verejnej mienky.

Výbuch na americkej lodi. Zranilo sa 21 námorníkov
Výbuch nastal na palube lietadlovej lode USS Bonhomme Richard v jeho domovskom prístave v San Diegu Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Late poll vychádza z oficiálnych výsledkov z niektorých volebných okrskov a exit pollov, píše agentúra DPA. Exit poll zverejnený po zatvorení hlasovacích miestností signalizoval relatívne vysokú volebnú účasť na úrovni 68,9 percenta. Oficiálne výsledky volieb budú zverejnené najskôr v pondelok večer.

Duda vyjadril presvedčenie, že konečné výsledky volieb potvrdia jeho víťazstvo. Uviedol, že účasť vo voľbách bola takmer 70 percent, čo by šlo o rekordnú účasť voličov od pádu komunistického režimu. Jeho súper Trzaskowski takisto vyjadril presvedčenie, že zvíťazí, no ďalej to už nerozviedol.

Ak by voľby vyhral Andrzej Duda, s ním spriaznená poľská vládna konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) vedená Jaroslawom Kaczyňským by si upevnila pozíciu najmenej do roku 2023, keď sa budú konať najbližšie parlamentné voľby.

Ak by zvíťazil liberálne orientovaný Trzaskowski, mohol by ako prezident vetovať nezriedka sporné zákony presadzované vládnou stranou. Ako prezident by tiež mohol vniesť proeurópskejší tón do poľskej zahraničnej politiky.

O neonacistoch a satanistoch v americkej armáde (Leonid Savin)
Komentár Leonida Savina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
12 | 07 | 2020 | Iveta Machová