Britskí policajti ignorovali moderné otroctvo v textilných manufaktúrach. Báli sa obvinenia z rasizmu
13 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Britská polícia ignorovala manufaktúry plné prevažne juhoázijských pracovníkov v britskom módnom priemysle kvôli obavám z toho, že by boli označení za rasistov. 


Ministerka vnútra Priti Patel naznačila, že „kultúrna citlivosť“ viedla políciu a ďalšie vládne agentúry k ignorovaniu vykorisťovania nelegálnych pracovníkov v textilných továrňach a skladoch v Leicesteri. Podobne sa políca zachovala aj v prípade prehliadania násilníkov z gangov pôsobiacich v mestách ako Rotherham a Rochdale, píše breitbart.com.

Vyšetrovanie minulý týždeň zistilo, že pracovníci v továrni v Leicesteri, ktorí pracovali pre britskú módnu spoločnosť Boohoo dostali za svoju prácu len 3,50 libry za hodinu, pričom minimálna mzda pre dospelých nad 25 rokov je 8,72 libry za hodinu.

Správa podnietila ministerstvo vnútra, aby zvážilo vytvorenie novej legislatívy týkajúcej sa moderného otroctva, pretože sa domnieva, že súčasný súbor zákonov nie je „vhodný na daný účel“. "Tento škandál sa skrýval pred našimi očami a existujú obavy z toho, že kultúrne vnímanie by mohlo čiastočne niesť vinu za to, že tieto otrasné pracovné praktiky neboli náležite vyšetrené," povedal zdroj blízky The Times.

Vzťahy medzi USA a Ruskom sú "takmer na dne"
"Hrozný" stav vzťahov medzi USA a Ruskom nie je to, čo iné krajiny očakávajú od dvoch krajín s najväčším jadrovým arzenálom na svete, uviedol hovorca prezidenta Putina, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Tajomník pre komunity, Robert Jenrick, tiež začal vyšetrovanie tejto záležitosti. Vyšetrovanie môže skončiť tým, že vláda prevezme kontrolu nad mestskou radou v Leicesteri, keďže sa môže stať, že bude obvinená z nedbanlivosti pri riešení otrockej práce v módnom priemysle.

Policajný kontakt v komunite Sikhov v Leicesteri, Raj Mann povedal: „Miestne úrady vedeli, že tieto manufaktúry existujú už desaťročia, ale boli neochotní s tým niečo urobiť lebo sa báli, že budú obvinení z toho, že si dovoľujú na prisťahovalecké alebo utečenecké komunity, keďže vykorisťovaní pracovníci sú prevažne indického pôvodu.

„V ázijskej komunite sa ľudia tvária, že nevidia robotníkov v komunite, ktorí majú menej ako minimálnu mzdu. Považujú to za lepšie ako vôbec nezarobiť,“ povedal a dodal, že majitelia tovární v meste často zdieľajú informácie o„ lacných pracovníkoch “, ako aj informácie o pripravovaných policajných inšpekciách alebo raziách. Téma moderného otroctva je v textilnom priemysle v Leicesteri dlhodobo otvorená. Štúdia z University of Leicester z roku 2015 zistila, že vyplácanie pracovníkom menej ako minimálnu mzdu je v meste „udomácnené“.

Primátor Soulu bol nájdený mŕtvy
Primátor Soulu - človek, ktorý je považovaný za druhého najmocnejšieho úradníka v Južnej Kórei - bol nájdený mŕtvy na úbočí kopca v hlavnom meste, píše cnn.com Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Claudia Webbe, poslankyňa Labouristov pre Leicester East, uviedla: „, To čo sa deje v Leicesteri je verejným tajomstvom. Nikoho to ani neprekvapilo, keď som túto otázku otvorila počas svojej reči v marci.“ Konzervatívny poslanec za severozápadný Leicestershire, Andrew Bridgen, povedal, že „otroctvo nie je moderné, ale bohužiaľ je stále u nás a nepohodlne blízko ( nášho ) domova.“ Bridgen, ktorý sa za posledný rok snažil predstaviť tento problém problém vláde, vyhlásil v januári, že pracovné podmienky v mestských továrňach sú „špinavým tajomstvom Leicesteru“.

„Tieto nezákonné podniky nielenže udržiavajú svojich pracovníkov v hrozných podmienkach, ale podkopávajú aj trh... Videl som budovy, kde sú títo pracovníci, a to je šokujúce: budovy niesu v bezpečnom stave - ak by tam vznikol oheň, potom by zomreli stovky ľudí, a to je Británia v roku 2020. Je to národná hanba.“

Čína uvalila odvetné sankcie na amerických kongresmanov
Čína oznámila v pondelok odvetné sankcie voči predstaviteľom USA, ktoré uvalila na troch republikánskych senátorov a diplomata v súvislosti s prehlbujúcim sa sporom okolo zaobchádzania Pekingu s ujgurskou menšinou. Informovala o tom agentúra... Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Prípady keď polícia a ďalší verejní činitelia, ktorí prehliadajú prípady moderného otroctva zo strachu, že sa budú javiť rasisticky, sú prekvapivo podobné tomu, ako orgány činné v trestnom konaní umožnili detským násilníckym gangom, aby mohli pôsobiť desaťročia v mestách po celom severnom a strednom Anglicku.

V januári sa v správe, ktorú si objednal starosta oblasti Greater Manchester, zistilo, že polícia v meste si zatvárala oči pred sexuálnym násilím páchaným „ázijským“ gangom, aby sa nejavila ako rasistická. Nemenovaný policajný veliteľ policajného zboru v Greater Manchester povedal, že polícii bolo povedané, aby hľadala „iné etniká“, pričom v meste bol umožnený voľný pohyb 97 mužov z južnej Ázie, ktorí zneužívali najmenej 57 mladých dievčat.

"Hlavným dôvodom pre toto vyhlásenie bolo to, že cieľovou skupinou, ktorá sa dopustila porušovania zákona, bola prevažne skupina ázijských mužov a bolo nám povedané, aby sme sa pokúsili zamerať sa na iné etniká," uviedol policajný veliteľ.

Výbuch na americkej lodi. Zranilo sa 21 námorníkov
Výbuch nastal na palube lietadlovej lode USS Bonhomme Richard v jeho domovskom prístave v San Diegu Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Mário Martinka