V regióne Noriľska opäť uniklo 45 ton ropného produktu
12 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

V ruskom arktickom priemyselnom regióne Noriľsk došlo k ďalšej ekologickej havárii, konkrétne úniku takmer 45 ton leteckého paliva z potrubia. Oznámila to v nedeľu ťažobná spoločnosť Nornickel.


Nehoda sa stala pri dedine Tuchard, ktorá leží asi 70 kilometrov západne od prístavu Dudinka. "V potrubí vo vlastníctve spoločnosti Noriľsktransgaz došlo pri prečerpávaní leteckého paliva k poklesu tlaku," cituje agentúra Reuters z vyhlásenia spoločnosti Nornickel, pod ktorú patrí aj Noriľsktransgaz. Podľa predbežných zistení počas poklesu tlaku, ktorý trval asi 15 minút, uniklo 44,5 tony paliva.

Spoločnosť Nornickel ďalej uviedla, že začala interné vyšetrovanie a o nehode informovala ministerstvo pre mimoriadne situácie. "Prečerpávanie paliva bolo pozastavené a prijímajú sa všetky opatrenia na urýchlené zachytenie uniknutého paliva," oznámila spoločnosť.

Nornickel je zodpovedný aj za inú rozsiahlu ekologickú haváriu, pri ktorej 29. mája uniklo zo zásobníka tepelnej elektrárne neďaleko mesta Noriľsk asi 21.000 ton ropných produktov. Firma tiež priznala, že do jednej rieky vypúšťala vysoko toxický tekutý odpad obsahujúci ťažké kovy a kyseliny. V blízkosti Noriľska navyše horela skládka priemyselného odpadu.

Za zostrelenie ukrajinského lietadla v Iráne môže "chybné nastavenie radaru"
Irán v nedeľu oznámil, že dôvodom zostrelenia ukrajinského dopravného lietadla, ku ktorému došlo v januári pri Teheráne, bolo chybné nastavenie radaru protivzdušnej obrany. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
12 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR