Slovensko zostáva aj naďalej súčasťou Svetovej zdravotníckej organizácie
12 | 07 | 2020 I TASR

Slovensko neplánuje z WHO vystúpiť po vzore USA.


Slovenská republika zostáva aj naďalej súčasťou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Uviedla to hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová, ktorá tak reagovala na otázku TASR, či Slovensko neplánuje z organizácie vystúpiť po vzore USA.

Vysvetlila, že pokiaľ ide o členské príspevky, každá členská krajina WHO prispieva svojím dielom do spoločného rozpočtu organizácie. "Výška je každoročne mierne modifikovaná v závislosti od vývoja HDP danej krajiny. Za posledné roky sa situácia vyvinula tak, že podiel príspevkov členských štátov na rozpočte WHO je oveľa nižší ako podiel neštátneho sektora či individuálnych donorov," povedala.

Lieky na COVID-19 by nemal dostať ten, kto ponúkne najviac, tvrdí Gates
Spoliehať sa vo veci distribúcie na trhový mechanizmus by podľa B. Gatesa predĺžilo pandémiu. Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | TASR


Rezort zdravotníctva v tejto súvislosti prízvukoval, že globálne je WHO vnímaná ako dôležitá medzinárodná zložka Organizácie spojených národov (OSN) v zdravotnej oblasti. "Faktom zároveň je, že súčasná pandémia ochorenia COVID-19 si vyžaduje kvalitnú koordináciu na medzinárodnej úrovni, prehlbovanie spolupráce a podporu praktických riešení. Po doznení pandémie bude potrebné analyzovať jednotlivé kroky, ako aj reakciu medzinárodného spoločenstva, vrátane WHO, a na základe dôslednej analýzy prijať závery do budúcnosti," doplnila Eliášová.

Americký prezident Donald Trump ešte koncom mája vyhlásil, že pristúpi k "ukončeniu" vzťahov medzi Spojenými štátmi a WHO. Ešte predtým organizácii pozastavil financovanie a obvinil ju, že je na pozadí globálnej krízy "bábkou" v rukách Číny.

Matovič pri kauze Kollára priznal krehkosť klubu OĽaNO, hovorí politológ
Poslanec Jozef Bubnár (OĽaNO) o prípadnom kupovaní poslancov povedal, že život ho naučil nedávať za ľudí ruku do ohňa. Čítať ďalej
12 | 07 | 2020 | SITA


Rozhodnutie vystúpiť z WHO okamžite kritizovali zdravotníci a kritici Trumpovej administratívy, ktorí tvrdia, že USA stratia vplyv na globálnej scéne, a že týmto krokom podrývajú dôležitú inštitúciu, ktorá sa usiluje o vyvinutie vakcíny na COVID-19.

Oznámenie o vystúpení bolo v pondelok (6. 7.) zaslané generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi a účinnosť nadobudne 6. júla 2021. USA sú najväčším zdrojom financií pre WHO a poskytujú jej viac ako 450 miliónov dolárov ročne. Momentálne jej však v poplatkoch dlhujú približne 200 miliónov dolárov. Tieto finančné záväzky musia USA splniť skôr, ako vystúpia z WHO.

Minister zahraničia Korčok zlyhal a mal by zvážiť zotrvanie vo funkcii, povedal Fico
Podľa Fica ide o obrovské zlyhanie rezortu diplomacie aj samotného ministra. Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | SITA